Προτάσεις από Maverick Intelligence για αντιμετώπιση των γερμανικών ανησυχιών

19:14 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για μήνες τώρα, η ζώνη του ευρώ και άλλοι διεθνείς πιστωτές συζητούν για τη διάσωση της μικρής Κύπρου, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, αναφέρει σε άρθρο της στο πρακτορείο Bloomberg η επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και πρώην Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στη Roubini Global

Economics LLC Megan Greene, η οποία διερωτάται γιατί αυτή η καθυστέρηση.

Αναφέρει ότι οι διεθνείς πιστωτές έχουν πει ότι το εμπόδιο είναι ότι αναζητούν τρόπο να διασώσουν τη χώρα χωρίς να ωθήσουν το χρέος της σε μη βιώσιμη πορεία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου: Πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι η Κύπρος είναι ένα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για τους Ρώσους απατεώνες.

Η κ. Greene υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο είναι να αντιμετωπιστούν οι γερμανικές ανησυχίες για τα ρωσικά χρήματα σε κυπριακές τράπεζες, κάτι που δεν είναι εύκολο έργο. Εξακολουθεί όμως να είναι δυνατό.

“Αν η Κύπρος θέλει ένα πακέτο διάσωσης, το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει είναι να προβεί σε μια μεγάλη πολιτική χειρονομία για να αντιμετωπίσει την αντίληψη ότι χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγής. Είναι προς το συμφέρον όλων να συμβεί αυτό, εμποδίζοντας μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή ένα σχέδιο διάσωσης που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο”, προσθέτει.

Η κ. Greene αναφέρει στο άρθρο της πως εάν η χώρα δεν λάβει χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο, όταν η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει 1.400 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν, θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Προσθέτει ότι “με βάση τις περισσότερες εκτιμήσεις, για να αποφευχθεί αυτό θα απαιτηθεί ένα σχέδιο διάσωσης περίπου 17 δισ. ευρώ, από τα οποία €10 δισεκατομμύρια θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του νησιού”.

Αναφέρει επίσης ότι δανείζοντας στην Κύπρο το ποσό αυτό το δημόσιο χρέος της χώρας θα οδηγηθεί στο υπερβολικό 140% ή 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2016, από το 84% του ΑΕΠ το 2011.

“Ανησυχώντας για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας επιβάρυνσης, οι διεθνείς πιστωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το μέγεθος της διάσωσης. Μια επιλογή είναι να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους με τη διαγραφή χρέους που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές μέσω της κατοχής κυπριακών κρατικών ομολόγων. Μια άλλη επιλογή είναι να μειωθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών, διαγράφοντας ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά και οι δύο επιλογές είναι προβληματικές, καθώς τα περισσότερα κυπριακά κρατικά ομόλογα κατέχονται από τις εγχώριες τράπεζες που χρειάζονται ήδη ανακεφαλαιοποίηση”, σημειώνει

Η διαφορά του να έχει η Κύπρος δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ 150% σε σχέση με 122% – ο στόχος που έχουν θέσει οι πιστωτές για την Ελλάδα – είναι περίπου 5 δισ. ευρώ, προσθέτει.

Επικαλούμενη συντηρητικές εκτιμήσεις, η κ. Greene αναφέρει ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις τα επόμενα χρόνια ανέρχονται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το χάσμα χρηματοδότησης να είναι ακόμη μικρότερο και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει λάβει χρόνο μέχρι το 2020 για να μειώσει το χρέος της στο 122% του ΑΕΠ και αν η Κύπρος είχε την ίδια επιείκεια, θα μπορούσε σίγουρα να κάνει τις εξοικονομήσεις για να καλύψει αυτό το κενό.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Κύπρος είναι σε σχετικά καλή θέση για να αρχίσει να μειώνει τα επίπεδα χρέους της. Για το 2012, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 2% του ΑΕΠ.

Προσθέτει ότι για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της στο 150% του ΑΕΠ το 2016, η Κύπρος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό.

Επιπλέον, αυξάνεται η πίεση στη Γερμανία από άλλες χώρες της ευρωζώνης και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να ευθυγραμμιστεί και να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης. Και η Ρωσία, η οποία έχει ήδη δανείσει στην Κύπρο €2,5 δισεκατομμύρια το 2011, μπορεί να είναι πρόθυμη να κάνει περισσότερα, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη θα δώσει χρήματα για τους Ρώσους.

Σύμφωνα με την κ. Greene, η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο για τη διάσωση της Κύπρου. Τον περασμένο Νοέμβριο, τα γερμανικά περιοδικά Der Spiegel και Bild παρουσίαζαν την Κύπρο ως κέντρο ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής για ρωσικές εταιρείες.

Αναφέρει επίσης ότι τα κύρια γερμανικά κόμματα της αντιπολίτευσης – οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι – το είδαν ως ευκαιρία για να κερδίσουν ψήφους, ισχυριζόμενα ότι υπερασπίζονται τους Γερμανούς φορολογούμενους από την υποχρέωση να διασώσουν τους Ρώσους ολιγάρχες, ενώ από την άλλη η Κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη των δύο αυτών κομμάτων για την έγκριση ενός σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο, μέσω του κοινοβουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία αναζητεί απαντήσεις στο γιατί οι ροές κεφαλαίων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας είναι τόσο μεγάλες, ενώ έθεσε το ερώτημα κατά πόσον η Κύπρος έχει αρκετά μεγάλη συστημική σημασία στο ευρώ για να αξίζει να διασωθεί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδια για την αξιολόγηση των μέτρων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, η Κύπρος ήταν το 2011 πιο συμμορφωμένη με τα μέτρα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τη Γερμανία.

Στις διαπραγματεύσεις της με τους διεθνείς πιστωτές, η Κύπρος έχει συμφωνήσει να ενισχύσει περαιτέρω το νομοθετικό της πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καταλήγει η κ. Greene.

Keywords
Τυχαία Θέματα