Πρόταση νόμου για ποινικοποίηση της χρήσης γαλακτόσκονης στην παρασκευή χαλλουμιού

13:42 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση νόμου, την οποία έχει καταθέσει ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για ποινικοποίηση της χρήσης γαλακτόσκονης, καθώς και φυτικού και ζωικού λίπους στην παρασκευή χαλουμιού, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννης

είπε ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο το καταδικάζουν και το θεωρούν “πραγματικά απαράδεκτο, να ανατρέπει την ισορροπία χρήσης του χαλουμιού, την ισορροπία χρήσης του γάλακτος στο χαλούμι και με συνέπειες τεράστιες τόσο στους αιγοπροβατοτρόφους όσο και στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος”.

“Με την πρόταση νόμου ποινικοποιούμε αυτή την κατάχρηση σε ποινές ύψους μέχρι 9.000 χιλιάδων ευρώ και ταυτόχρονα μέχρι 12 μήνες φυλάκιση. Μπορεί παράλληλα να κλείσει το υποστατικό το οποίο προβαίνει σε τέτοιες πράξεις με αποτέλεσμα και ζητούμενο της νομοθεσίας να αποτρέψουμε αυτή την κατάχρηση. Το θεωρούμε απαράδεκτο πραγματικά να υπάρχει σωρεία γάλακτος και κάποιος ή κάποιοι να έρχονται με αυτό τον τρόπο και να διοχετεύουν στην αγορά με βάση το όνομα και με βάση το πρότυπο παράνομα χαλούμι, ονομαζόμενο μάλιστα χαλούμι”, πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

“Αυτός ο οποίος θέλει να παράγει χαλούμι οφείλει να το παράγει όπως ακριβώς προβλέπεται στο πρότυπο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αυτό λέει και η πρόταση νόμου. Ηταν απαράδεκτο το φαινόμενο το οποίο παρατηρήσαμε. Χίλιοι τόνοι αύξηση παραγωγής χαλουμιού με σταθερές ποσότητες παραγωγής γάλακτος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν παράγει με χρήση γαλακτόσκονης ή με χρήση φυτικού ή ζωικού λίπους”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως είναι ανιχνεύσιμη η χρήση γαλακτόσκονης ή φυτικού ή ζωικού λίπους.

“Υπάρχει μέθοδος επιστημονικά κατοχυρωμένη, εξού και οι διαβεβαιώσεις τις οποίες έχουμε πάρει από τους αρμόδιους φορείς και νομίζω ότι μπορεί να σταθεί και νομικά και τεχνικά ο έλεγχος ανίχνευσης γαλακτόσκονης ή φυτικού ή ζωικού λίπους”, ανέφερε.

Σε ερώτηση τι τους είπαν οι αγελαδοτρόφοι, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπήρχε σύμφωνη γνώμη από όλες οι πλευρές, τόσο των παραγωγών αιγινού, πρόβειου, αγελαδινού γάλατος, όσο και των βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των Υπηρεσιών, να προχωρήσουν να ποινικοποιήσουν “αυτή την κατάχρηση”.

“Η γαλακτόσκονη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλο σκοπό. Δεν μπαίνουμε στην λογική ότι θα απαγορεύσουμε τη χρήση γαλακτόσκονης. Είναι ελεύθερη η κυκλοφορίας της. Απαγορεύεται ρητώς με τις προβλεπόμενες ποινές η χρήση τους στην παρασκευή χαλουμιού. Αν θέλει κάποιος να την χρησιμοποιεί, να ονομάσει το προϊόν του οτιδήποτε άλλο εκτός από τη λέξη χαλούμι”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα