Πρόταση Παπαδοπούλου για Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης Καρδιακής Ανακοπής

13:58 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρια Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), σε συνεργασία με το Κυπριακό και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, συνεχίζει την προσπάθεια στο Ευρωκοινοβούλιο, για καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ευαισθητοποίησης στο θέμα της καρδιακής ανακοπής.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο της, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ότι «θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, έχουν συλλεχθεί υπογραφές από 273 Ευρωβουλευτές και υπολείπονται άλλες 105, προκειμένου η γραπτή δήλωση που κατέθεσε η Κύπρια Ευρωβουλευτής να εγκριθεί».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για συλλογή υπογραφών,

την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει η ολομέλεια του Κοινοβουλίου, διοργανώθηκε σειρά εκδηλώσεων οι οποίες προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον Ευρωβουλευτών, άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων και λειτουργών.

Στο Στρασβούργο βρέθηκαν δύο μέλη του Κυπριακού και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, Μάριος Γεωργίου και John Ballance, αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν επιδείξεις για τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ενώ διένεμαν και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Μεταξύ άλλων, έγινε ενημέρωση και για τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ανακοπή καρδιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ΕΕ περίπου 500 χιλιάδες άτομα παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ετησίως, εκ των οποίων 400 χιλιάδες εκτός νοσοκομείου, με ποσοστό επιβίωσης λιγότερο από 10%.

Αν εφαρμοστούν κατάλληλες πολιτικές, το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να υπερδιπλασιαστεί και να σώζονται 100 χιλιάδες ζωές το χρόνο.

Στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι συμβαίνουν περίπου 800 ανακοπές καρδιάς ετησίως, από τις οποίες επιβιώνουν μόνο 40-50 άτομα.

Με κατάλληλα μέτρα, ο αριθμός αυτών που επιβιώνουν μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 200.

Η κ. Παπαδοπούλου εκφράζει την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και την ευαισθητοποίηση που επέδειξαν Ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες.

Η εκστρατεία συλλογής υπογραφών θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα