Προτεραιότητες ενόψει διαπραγμάτευσης με Τρόικα ζητούν οι Οικολόγοι

14:07 7/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις προτεραιότητές αλλά και στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αδωνης Γιάγκου, δηλώνοντας παράλληλα ότι “σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η χώρα μας εισέρχεται χωρίς ουσιαστικά όπλα στη φαρέτρα της, στη διαπραγμάτευση που ξεκινά

με το τέλος του μήνα”.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γιάγκου είπε ότι “δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας που θα προκαλέσουν περαιτέρω ύφεση στην κυπριακή οικονομία και θα περιπλέξουν το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε” και ότι “η Κύπρος δεν θα πρέπει να λάβει τέτοιο δάνειο που λόγω μεγέθους θα καθίσταται εκ προοιμίου μη βιώσιμο”.

Ανέφερε επίσης ότι “θα πρέπει να εξηγήσουμε στους εταίρους μας την απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με τρόπο που θα καθίσταται η νομισματική ένωση βιώσιμη” και ότι “η κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν είναι μόνο αποτέλεσμα δημοσιονομικών αστοχιών, αλλά εκτείνεται σε ένα υπερφουσκωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που είναι «εθισμένο» στο ρίσκο, προκαλώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις”.

Ο κ. Γιάγκου χαρακτήρισε την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο “μια αρνητική εξέλιξη” σε σχέση “με τον τρόπο και κάτω από τις συνθήκες που αυτό έγινε”.

Ανέφερε ότι “η Κυβέρνηση με την ατολμία που επέδειξε τα τελευταία χρόνια κατέστησε την οικονομία ανοχύρωτη πολιτεία πριν την παραδώσει στην αγκαλιά της Τρόικα”, προσθέτοντας ότι “σε κατάσταση πλήρους πανικού και σύγχυσης ζητούμε από τους δυνητικούς δανειστές μας να εντοπίσουν το μέγεθος του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”.

“Αυτό τουλάχιστον αποτελεί δίχως άλλο παγκόσμια πρωτοτυπία”, είπε ο κ. Γιάγκου, προσθέτοντας ότι “χωρίς καμιά επί της ουσίας διαρθρωτική αλλαγή όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι προσφεύγοντας στην Τρόικα έπραξαν το καθήκον τους”.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, “ακόμη και σε αυτή την ύστατη στιγμή οφείλουμε και πρέπει να θέσουμε τις προτεραιότητές μας αλλά και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης”.

Η Κύπρος, συνέχισε, μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει, αρκεί να παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές και τις επιδιώξεις μας.

Ο Αναπληρωτής ΓΓ του Κινήματος είπε ακόμη ότι “ζητούμε δημοσιονομικές διορθώσεις αλλά και ανάπτυξη” και πρόσθεσε ότι “το βάρος της διόρθωσης των δομικών λαθών και αδυναμιών θα πρέπει να πέσει στους ώμους αυτών που κερδοσκόπησαν κατά τη δημιουργία της”.

“Σε καμία περίπτωση η λύση που θα επιδιωχθεί δεν θα πρέπει να μεγεθύνει το δημοκρατικό μας έλλειμμα.  Οι συνεκτικές και άρα δικαιότερες κοινωνίες είναι εξ’ ορισμού πιο αποδοτικές και άρα ικανότερες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ανάλογες κρίσεις”, κατέληξε ο κ. Γιάγκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα