Πρώτο κόμμα με διαφορά το ΑΚΡ στην Τουρκία

11:52 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Και πάλι πρώτο κόμμα, με ποσοστό πέραν του 50%, καταδεικνύεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

Σε περίπτωση διενέργειας εκλογών σήμερα, αναφέρεται το ΑΚΡ θα ήταν πρώτο με ποσοστό 51.1%. Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με ποσοστό 24.5%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με 12.4% και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) με 6.6%.

Στην

ερώτηση ποιό πρόσωπο θα επιθυμούσαν να αντικαταστήσει τον Αμπντουλλάχ Γκιουλ στην Προεδρία της χώρας στις προεδρικές εκλογές του 2014, το 40.7% των ερωτηθέντων δήλωσε τον Ταγίπ Ερντογάν και ακολουθεί ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 6.4%.

Ποσοστό 84.4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικές τις εργασίες που διεξάγονται για αλλαγή του τουρκικού συντάγματος, ενώ ποσοστό 34.4% θεωρεί ότι το προεδρικό σύστημα θα είναι προς όφελος της Τουρκίας και ποσοστό 43.6% ότι θα πλήξει τη χώρα. Στην ερώτηση ποιός πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος σε περίπτωση εφαρμογής του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, το 35.7% των ερωτηθέντων απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν και ακολουθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 6.4%.

Στην ερώτηση ποιόν θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο, το υψηλότερο ποσοστό (73.4%) συγκεντρώνει η Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας και ακολουθεί ο στρατός με ποσοστό 72.2% και η Προεδρία με 71.4%. Ο θεσμός που συγκεντρώνει το μικρότερο ποσοστό εμπιστοσύνης (43%) είναι τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τέλος, στην ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία στην Συρία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά (76.4%), ενώ θετικά απάντησε ποσοστό 23.6%.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία με δείγμα 2210 ατόμων σε 16 επαρχίες της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα