Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup η 6η δόση

08:08 29/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.

Ωστόσο την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, βέβαιος ότι οι υπουργοί

οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν, κατά την σημερινή συνεδρίαση, την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τους ευρωβουλευτές Γιώργο Σταυρακάκη (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργο Χατζημαρκάκη (Γερμανοί Φιλελεύθεροι), ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι αναμένει από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε ο κοινοτικός επίτροπος με Περιφερειάρχες και Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένοι των κ.κ. Σταυρακάκη και Χατζημαρκάκη .

Ο Ολι Ρεν υπογράμμισε ακόμη, ότι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της . Σε ότι αφορά τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε και στην τεχνική βοήθεια που δίνεται στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσει την απορροφητικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, η οποία, όπως σημείωσε, κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Νωρίτερα, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν επανέλαβε την άποψη ότι το Eurogroup είναι το όργανο το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο οι επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο εκπρόσωπος Τύπου παρέπεμψε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία, τόσο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όσο και ο Επίτροπος οικονομίας θα εκφράσουν την άποψή τους για το περιεχόμενο των επιστολών. Σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, τα κράτη μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, προτού συνομιλήσει με τους εταίρους του στο Eurogroup. Σε ο,τι αφορά, την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρκέστηκε να επισημάνει τη σημασία πλήρους εφαρμογής της σχετικής απόφ

Keywords
Τυχαία Θέματα