Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

20:06 31/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Σε μερικές ώρες υποδεχόμαστε το νέο έτος. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους και όλες ευτυχισμένο το 2012.

Το 2011 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που είναι βαθιά και συστημική, προκαλεί τεράστια προβλήματα και καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Τη χρονιά που φεύγει η ύφεση, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το βάθεμα

της κρίσης στην Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο και την οικονομία της. Οι αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναστροφή του οικονομικού κλίματος μέσα στο 2011, δυστυχώς δεν επαληθεύθηκαν.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες προέκυψε η ανάγκη για λήψη καινούργιων μέτρων, επιπρόσθετα απ’ αυτά που λήφθηκαν τόσο το 2009 όσο και το 2010 από την Κυβέρνηση. Μέτρα συγκράτησης των δημόσιων δαπανών, αύξησης των κρατικών εσόδων και ενίσχυσης της ανάπτυξης. Μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και επίλυσης συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων.

Προσπάθειά μας ήταν, και παραμένει, το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης να επιμερίζεται όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα, για να μην είναι το κοινωνικό κόστος δυσβάστακτο και να διατηρείται η κοινωνική ηρεμία και η εργατική ειρήνη. Αυτό το έχουμε σε μεγάλο βαθμό πετύχει χάρις στο διάλογο και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στην κατανόηση που επέδειξαν οι πολίτες.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τα μέτρα που εφαρμόζονται θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να ωθήσουμε την ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ήδη το ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την καινούρια χρονιά.

Το 2011 έμελλε να είναι μια ιστορική χρονιά αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας. Η ανεύρεση φυσικού αερίου, που ήταν αποτέλεσμα καλά σχεδιασμένων και συγκροτημένων προσπαθειών, δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για τον τόπο και τον λαό μας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Δεν προτίθεμαι να επαναλάβω τα όσα μόλις προ μερικών ημερών δήλωσα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θέλω μόνο να υπογραμμίσω και πάλιν ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχεδιασμό να εργάζεται στο θέμα της αξιοποίησης του πλούτου που διαθέτει η Κύπρος, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε και το 2012, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ψυχολογία για την οικονομία του τόπου.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούνται όλοι να συμβάλουν αποφεύγοντας το μηδενισμό και την καταστροφολογία που μόνο ζημιά προκαλούν. Η απαξίωση του αξιόλογου έργου που παράγεται από την Κυβέρνηση με τη σκληρή δουλειά του λαού μας αδικεί τον τόπο μας, αδικεί τους ανθρώπους μας. Ο λαός μας έχει

Keywords
Τυχαία Θέματα