Πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη Συρία ζητεί ο Γ. Λιλλήκας

13:52 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε σήμερα την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστόφια, όπως αναλάβουν πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίζει την αιματοχυσία στη γειτονική Συρία.

“Καλούμε τον Πρόεδρο να αναλάβει δράση και με συντονισμένες ενέργειες να επιτύχει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για ειρηνική διευθέτηση της αιματηρής κρίσης

στη Συρία”, είπε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο, στη Λευκωσία.

“Με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε, “θα αναδείξουμε το ρόλο μας ως γέφυρας που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας”.

“Στην εποχή της σύγκρουσης των μεγάλων γεωστρατηγικών συμφερόντων”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “τα μικρά κράτη έχουν ιδιαίτερο ρόλο στον τομέα της διεθνούς διπλωματίας, αφού δεν αποτελούν απειλή για κανέναν και οι υπερδυνάμεις δεν ανησυχούν για το αν θα πιστωθεί με μια διπλωματική επιτυχία ένα μικρό κράτος, που δεν τους ανταγωνίζεται στη διεθνή σκηνή”.

“Ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική χώρα της Συρίας”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “κλιμακώνεται επικίνδυνα και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε ανθρώπινο πόνο είναι ανυπολόγιστο”.

“Η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στην επίλυση της συριακής κρίσης μάς θλίβει και μας απογοητεύει”, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, δηλώνοντας ότι “η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ρόλο να διαδραματίσει και πρέπει να τον διαδραματίσει”.

“Η σταθερότητα και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή”, συνέχισε, “είναι προς όφελος της περιφερειακής και της διεθνούς ασφάλειας και η Κυπριακή Δημοκρατία, από τη θέση της ως Προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των φιλικών σχέσεων που διατηρεί με όλες τις χώρες της περιοχής, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα