Προβληματισμός από Επίτροπο Προστασίας Παιδιού για εκπαιδευτικό υλικό

11:07 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τον έντονο προβληματισμό της για το περιεχόμενο εκπαιδευτικού υλικού για το μάθημα της Βιολογίας, εξέφρασε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Ανακοίνωση της Επιτρόπου επισημαίνει ότι η κ. Κουρσουμπά, με αναφορά δημοσιεύματα στον Τύπο καθώς και σχετική επιστολή που έλαβε, μελέτησε προσεκτικά εκπαιδευτικό υλικό που βρίσκεται αναρτημένο στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού το οποίο αφορά την ενότητα «Αναπαραγωγή» στο μάθημα της Βιολογίας της Α΄ Γυμνασίου.

Η Επίτροπος έχει ήδη προβεί σε παρέμβαση

προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όπου επισημαίνει τις σχετικές με το θέμα πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκφράζει τον έντονό της προβληματισμό για το περιεχόμενο του εν λόγω εκπαιδευτικού υλικού και τον καλεί να δώσει οδηγίες προκειμένου να επανεξεταστεί το περιεχόμενο και οι στόχοι του με αναφορά τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Επίτροπος επιφυλάσσεται να επανέλθει επί του συγκεκριμένου αφού λάβει και μελετήσει τη σχετική απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωση, η κ. Κουρσουμπά επισημαίνει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε μια πολύπλευρη και εύκολα κατανοητή πληροφόρηση αναφορικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά θέματα που θα τους επιτρέπει να νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους, το σώμα τους και την σεξουαλικότητά τους. Αυτή η πληροφορία θα πρέπει να ενδυναμώνει τα παιδιά να λαμβάνουν μόνα τους, σταδιακά και σύμφωνα με το επίπεδο της ωριμότητάς τους, αποφάσεις αναφορικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Η Επίτροπος στο παρελθόν χαιρέτισε δημόσια την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να συμπεριλάβει το θέμα του Οικογενειακού Προγραμματισμού και της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, όπως ήταν και η δική της δεδηλωμένη θέση και στόχοι είναι όπως τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο και, παράλληλα, στον εκσυγχρονισμό του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα