Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής

23:57 28/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με 168 «ναι», 123 «όχι», 1 «παρών» ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνιο, καθώς και από το Ν. 4093/2012 για την κινητικότητα στο Δημόσιο Τομέα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε στην Ολομέλεια λίγο μετά τις 11:15′ το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 23.00, όταν ξεκίνησε η διαδικασία

ψήφισης, ενώ μετά την δι’ εγέρσεως ψηφοφορία απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο.

Νωρίτερα, την αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας παράλληλα για δημοσιονομικούς λόγους, το δεύτερο άρθρο της, που πρότεινε την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων. «Η εφαρμογή της πρότασης για απασχόληση ανέργων σε κοινωφελή προγράμματα δήμων και περιφερειών, αντιμετωπίζει τους ανέργους ως παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, «επιδιώκει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές, να αποκατασταθεί η ομαλή ροή πιστώσεων στην οικονομία και να αυξηθούν οι επενδύσεις» σημείωσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική οικονομία έχει καλύψει τα 2/3 της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής και τα 3/4 της απαιτούμενης προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα, ο κος Στουρνάρας παραδέχθηκε πως «το επόμενο κομμάτι είναι πιο δύσκολο λόγω της κόπωσης της κοινωνίας. Όμως σήμερα, αγωνιζόμαστε για την επόμενη γενιά, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν εμπορευόμαστε ελπίδες, δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να παραμείνουμε στο ευρώ και να φύγουμε απ’ το Μνημόνιο».

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους. Παράλληλα, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από τη Βουλή ενώ δεν έρχεται να υπερασπιστεί κρίσιμες επιλογές του, όπως είναι το πολυνομοσχέδιο. «Στο ίδιο έργο θεατές. Τα τρία τελευταία χρόνια τρεις διαφορετικοί πρωθυπουργοί, τρεις διαφορετικοί υπουργοί Οικονομικών, τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, τρία διαφορετικά κόμματα, με ίδια όμως επιχειρήματα. Τα τρία τελευταία χρόνια οι προπαγανδιστές εφαρμόζουν κατά γράμμα την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας τον ότι είναι αιχμάλωτος μιας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξης του και ότι προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη στάση του σε ότι αφορά την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. «Όταν μιλά ο κ.Τσίπρας έχω τεταμένη την προσοχή μου για να δω ποια συχνότητα επιλέγει. Σήμερα το πήρε πολύ αριστερά. Στο εξωτερικό που απευθύνεται σε άλλο ακροατήριο έχει πιο συντηρητικές θέσεις. Σήμερα, τον είδα αριστερό, ριζοσπάστη και θυμωμένο. Ποια είναι η αιτία του θυμού; Είναι αιχμάλωτος μίας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξής του. Αυτής που δεν μπορεί να ισορροπήσει απέναντι στην προοδευτική, φιλολαϊκή ευρωπαϊκή προοπτική και αυτής του ΚΚΕ που λέει ότι δεν μπορεί να λες το κραυγαλέο ψέμα ότι είσαι μέσα στο ευρώ και έξω από το μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή.

«Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ εμείς απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή», είναι η φράση που επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Νωρίτερα, ο κ. Μιχαλολιάκος προέβλεψε ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές έρχεται θύελλα με σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σύγκρουση που δεν αποκλείεται να καταλήξει στην κατάρρευση του ευρώ αλλά η Κυβέρνηση θα έχει στο μεταξύ προκαλέσει ήδη το ξεπούλημα της πατρίδας, όπως υποστήριξε. «Είπε ο κ. Στουρνάρας ότι αν δεν προχωρήσουμε θα επιστρέψουμε στη δραχμή και θα πάμε δεκαετίες πίσω. Μα έχουμε πάει δεκαετίες πίσω κύριε υπουργέ των Οικονομικών και εσείς μάλλον δεν το αντιλαμβάνεστε», απευθύνθηκε στον κ. Στουρνάρα ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής ο οποίος κατήγγειλε και την εκβιαστική τακτική της κυβέρνησης έναντι των βουλευτών ότι αν δεν ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα πάρουμε τη δόση.

Αποχώρησε από το βήμα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και μαζί του η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός διαμαρτυρόμενοι για τον θόρυβο στην αίθουσα. Ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει δυο φορές να γίνει ησυχία και ο προεδρεύων Γ. Καλαντζής προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη, ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας ο θόρυβος από συνομιλίες βουλευτών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος να διακόψει την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου και να αποχωρήσει. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία έφερε στη Βουλή το νομοθέτημα και σε ένα άρθρο υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και υποπίπτει σε θεσμική εκτροπή. Τόνισε πως η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία αλλά γίνεται για να αναγκαστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τις πολιτικές που υπηρετούν το Μνημόνιο. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν κι άλλο οι κατώτεροι μισθοί και οι συντάξεις και θα χτυπηθεί η ιδιοκτησία (με τα βαριά χαράτσια και ενεργοποίηση εισπρακτικών εταιρειών για κατασχέσεις) ενώ ανέφερε ότι με το πολυνομοσχέδιο (που κλείνει 170.000 φούρνους και μικρές επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε) εφαρμόζεται η πολιτική εξάρτησης από τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές.

«Η ΝΔ εξαπατά και εκφοβίζει τον λαό, ο οποίος πρέπει να βγάλει επιτέλους συμεπράσματα. Υπάρχει όμως και η εξαπάτηση του λαού με αυταπάτες, κρύβοντας την πραγματικότητα. Ο λαός βρίσκεται από δυο μεριές «στα Τρίκαλα και στα δυο στενά» και δεν μπορεί να γίνει Σακαφλιάς ο λαός». Σε απόρριψη και των δύο προτεινόμενων εκδοχών εξόδου από την κρίση – εκείνης της κυβέρνησης και της άλλης των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων – προέβη η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής. Τόσο η κυβερνητική εκδοχή, όσο και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε η κα Παπαρήγα, δεν αμφισβητούν τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς που πιέζουν πλέον για μείωση του ποσοστού κέρδους του κεφαλαίου, η οποία μετακυλύεται στις αποδοχές των εργαζομένων και στα συνολικά τους δικαιώματα.

Πρόσκληση σε όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία να ενταχθούν στην ρύθμιση που ψηφίζεται απόψε στο πολυνομοσχέδιο, απηύθυνε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας εμφατικά: «Είναι η τελευταία ευκαιρία». Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Βρούτσης με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε πως «η χώρα δεν θα δει άλλη ρύθμιση» και με το αιτιολογικό ότι είναι η καλύτερη δυνατή κάλεσε τους οφειλέτες να ανταποκριθούν καθώς πρόκειται για σημαντική ευκαιρία. Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤ εξαιρέθηκε διότι η ρύθμιση ήταν πολύ ευνοϊκή για τους εφοπλιστές και αν υλοποιούνταν θα κατέρρεε το Ταμείο.

Keywords
βουλη, πολυνομοσχεδιο, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, μνημονιο, ψηφοφορία, συριζα, ΠΑΣΟΚ, στουρναρας, κος, τσιπρας, ελλαδα, υπουργοι, βενιζελος, ΚΚΕ, δίλημμα, δραχμη, μιχαλολιάκος, εκλογες, ΔΝΤ, ΕΚΤ, καμμενος, συνταγμα, σημαίνει, τρικαλα, νατ, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, γιάννης στουρνάρας, μιχαλολιάκος, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, αλεκα παπαρηγα, κομματα, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, μιλα, βημα, εφορια, νατ, οικονομια, το βημα, ψεμα, ψεματα, αρθρο, ανεργια, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γραμμα, δευτερο, δημοσιο, δίλημμα, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενσταση, ερχεται, ιδια, ιδιο, ησυχια, θυελλα, θορυβος, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κι αλλο, κος, μειωση, νοημοσυνη, ομαδα, παμε, ροη, προγραμματα, πρωι, ρυθμιση, συζητηση, συχνοτητα, τρια, ψηφοφορία, δικαιωματα, εφαρμογη, εξαγωγες, χωρα, κομματι, σημαίνει, θεσεις, ξεκινησε, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα