Πυρομαχικά-βόμβες στο βυθό του Ζυγίου!

12:37 8/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών βρίσκονται στο βυθό, στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου και αποτελούν απειλή για ανθρώπους, αλιεία, περιβάλλον, αλλά και για τις υποδομές για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με έκθεση του ΓΕΕΦ, μετά από στοιχεία που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το ΓΕΕΦ ενημέρωση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πόντιση πυρομαχικών στη θάλασσα. Το ΓΕΕΦ ετοίμασε ενημερωτικό σημείωμα, για να απαντήσει στα ερωτήματα των Ηνωμένων Εθνών και σ΄ αυτό αναφέρονται

πράγματα και θαύματα.

Κατά τη χρονική περίοδο 1980-1993 στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου είχαν ποντιστεί εκατοντάδες πυρομαχικά.

Υπολογίζεται ότι 167 είδη πυρομαχικών βρίσκονται θαμμένα στο βυθό. Πρόκειται για βλήματα όλμων, νάρκες, χειροβομβίδες, πυραύλους, ρουκέτες και βομβίδες αρμάτων τα οποία έχουν ποντιστεί στην περιοχή Ζυγίου σε «τεράστιες αριθμητικά ποσότητες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αναφορά ότι τα θαλάσσια ρεύματα δυνατόν να παρασύρουν πυρομαχικά μέχρι και την ακτή και να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Κίνδυνο για τη ζωή τους αντιμετωπίζουν επίσης και ψαράδες που αλιεύουν στην περιοχή. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί μετά βεβαιότητας, η γεωγραφική θέση των πυρομαχικών.

Από την ύπαρξη επικίνδυνου στρατιωτικού υλικού στη θάλασσα, τίθεται σε κίνδυνο και η ενεργειακή ασφάλεια, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή σχεδιάστηκε η κατασκευή του τερματικού και μέσω θαλάσσης θα περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος έκρηξης. Για την κατάσταση ενημερώθηκε ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα