Ρωσία έτοιμη να βοηθήσει την ΕΕ να ξεφύγει από το οικονομικό αδιέξοδο

09:14 5/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Μόσχα πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατορθώσει να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες, που έχουν εμφανιστεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τις Βρυξέλλες σ’ αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

«Συμφωνά με τον κ. Ρομπάκι και με την εξαίρεση κάποιων εκπλήξεων, η πρόγνωση είναι αισιόδοξη και σε μας επίσης. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία, γιατί έχουμε επίσης συμφέρον από αυτό», είπε ο Ρώσος ηγέτης στην πρώτη κοινή

εμφάνισή του με την ηγεσία της ΕΕ μετά την επίσημη ορκωμοσία του στις αρχές Μαΐου.
Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι σε περίπτωση ύφεσης στην Ευρώπη αυτό θα επιδράσει άμεσα στην οικονομία της Ρωσίας, «γι’ αυτό και ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοί μας στην ΕΕ θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις σημερινής δυσκολίες».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν αναμένει κάποιες σοβαρές αναταράξεις και είναι σε θέση να αντιδράσει έγκαιρα σε κάθε γεγονός. Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, ο ρωσικός προϋπολογισμός, που είναι πολύ ευάλωτος στην τιμή του πετρελαίου, καθώς από την εξαγωγή υδρογονανθράκων αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, «έχει προβλέψει για την επόμενη χρονιά τιμή 97 δολαρίων για το βαρέλι και ανάλογα με το πώς θα αναπτυχθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορέσουμε να κάνουμε τις σχετικές διορθώσεις».

Τα τελευταία 24ωρα οι ρωσικές αγορές ζουν έναν «ήπιο πανικό» από τις εξελίξεις στην Ευρώπη, την απειλή της γενικευμένης ύφεσης και την πτώση της τιμής των υδρογονανθράκων, αντιδρώντας με σημαντική πτώση του ρουβλίου, η ισοτιμία του οποίου ήταν σταθερώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια έναντι ευρώ και δολαρίου.

Ενδεικτικό του κλίματος «βαριάς αναμονής», που διέκριναν αρκετοί Ρώσοι σχολιαστές, ήταν και το γεγονός ότι τελικά δεν προωθήθηκε η νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, καθώς κατά την άποψη της ρωσικής πλευράς, που διατύπωσε ο κ. Πούτιν «οι απαιτήσεις της ΕΕ κατά την προετοιμασία της νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Ρωσία κινούνται εκτός του πλαισίου των υποχρεώσεων, των οποίων έχει αναλάβει η Ρωσία κατά την ένταξή της στον ΠΟΕ».

Η Μόσχα επέλεξε να αφήσει το θέμα ανοιχτό και να παραπέμψει τη συμφωνία σε νέα επεξεργασία μεταξύ εμπειρογνωμόνων.

Σε δηλώσεις του για την κρίση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκή Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτήρισε διέξοδο την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης και είπε επιλέξει ότι «σε ό,τι αφορά το ευρώ πρέπει να προχωρήσει μπροστά, η ευρωζώνη πρέπει να ενωθεί περαιτέρω και να μην κοιτάζει πίσω. Θέλουμε ώστε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη, φυσικά, υπολογίζοντας τις υποχρεώσεις της».

Τη βεβαιότητά του για τη διατήρηση και το μέλλον της ευρωζώνης εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη δυσκολιών σε ορισμένες χώρες, αλλά για τις σημαντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ένωση, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν πρέπει να δη

Keywords
Τυχαία Θέματα