Ρώσος Πρέσβης: Θα στηρίξουμε πρόταση για Βαρώσια που θα βοηθά στη λύση

15:44 18/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και θα βοηθήσει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, υποστηρίζει η Ρωσία δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Stanislav V. Osadchiy.

Στο πλαίσιο δηλώσεων με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά από επίσκεψή του στα γραφεία του κόμματος και ερωτηθείς εάν ενδεχόμενο άνοιγμα των Βαρωσίων θα ήταν καλό για τη συνέχεια της διαδικασίας

του Κυπριακού, ο κ. Osadchiy είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει ό,τι βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατάλληλο και για τις δύο πλευρές. «Ό,τι είναι προς όφελος, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των Βαρωσίων, εάν επιτευχθεί αυτή η λύση, θα το υποστηρίξουμε αυτό. Εμείς κάθε φορά υποστηρίζουμε τις κοινές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

Αν σε αυτό θα βοηθήσει το άνοιγμα των Βαρωσίων, σημείωσε, θα το υποστηρίξουν.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού είπε πως «εξαρτάται από το περιεχόμενο που θα υπάρχει σε αυτή την προσπάθεια ανοίγματος ή επιστροφής καλύτερα, της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας για το θέμα, πρόσθεσε, εάν και εφόσον γινόταν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Γιατί θα ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά που θα αποδείκνυε στην πράξη ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Η προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η τουρκική πλευρά, δηλαδή η επιστροφή της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να αποτελεί προσέγγιση πάνω στην οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία ή συνεννόηση», είπε. Είναι, πρόσθεσε, «μια, κατά την άποψή μας, υστερόβουλη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για να κερδίσει επικοινωνιακά εκείνους που δεν μπαίνουν στον κόπο να δουν την ουσία των προβλημάτων, αλλά τους ενδιαφέρει μόνο η εικόνα».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ τη στηρίζει υπό την προϋπόθεση ότι «δεν δημιουργείται διασύνδεση της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου».

Δυνατότητα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας βλέπουν ΓΓ ΑΚΕΛ – Ρώσος Πρέσβης
——————————————————————————-

Καλωσορίζοντας το Ρώσο Πρέσβη, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρουσία του θα βοηθήσει στην προώθηση όχι μόνο των σχέσεων Ρωσίας – Κύπρου, αλλά και στην υλοποίηση κάποιων διαχρονικών στόχων που έχουμε ως λαός. Το ΑΚΕΛ, είπε, θεωρεί ότι ο ρόλος της Ρωσίας διαχρονικά, πέραν από φιλικός, ήταν και υποστηρικτικός στα σημαντικά εθνικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι πολλές φορές ήταν η Ρωσία η χώρα που τερμάτισε προσπάθειες σε βάρος του κυπριακού λαού και της χρωστούμε ευγνωμοσύνη για την διαχρονική στήριξη που μας προσφέρει, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και στις δύσκολες προσπάθειες που θα εξελιχθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο με την διαδικασία λύσης, πρόσθεσε λέγοντας ότι είμαστε οι πρώτοι που θα επιδιώξουμε λύση στο Κυπριακό, που να είναι όμως δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη. Σε αυτό πλαίσιο μας στήριξε η Ρωσία, σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Ρωσία στηρίζει την Κύπρο και στα θέματα οικονομίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες. «Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, για να διαπιστώσει ότι ο τομέας εκείνος που παρά τις δυσκολίες, μπορεί να αποτελεί τον αιματοδότη της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή ο τουρισμός, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και τους Ρώσους».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Ρωσία στηρίζει την Κύπρο όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα και κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει ισορροπημένη εξωτερική πολιτική και όχι να στραφεί μονόπλευρα προς τον δυτικό κόσμο, «όπως επαναλαμβάνει φορτικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος». Έχουμε εμπειρίες από το παρελθόν όπου η πολιτική του καλού παιδιού προς τον δυτικό κόσμο, όχι μόνο δεν εξυπηρέτησε εθνικούς στόχους, αλλά αντιθέτως, τους δυσκόλεψε πάρα πολύ και μας έθεσε σε πολύ δύσκολη θέση, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την εκτίμηση που έχει προς τη στάση της Ρωσίας στα εθνικά μας ζητήματα και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία και τη σχέση. Κινήσεις όπως η υποβολή αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, Συνεταιρισμός για την Ειρήνη ή και στο ίδιο το ΝΑΤΟ ενδεχομένως, συνέχισε, όχι μόνο θα τραυματίσουν τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, αλλά – εκτίμησε – θα τις υποσκάψουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να παίζει ρόλο στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα βελτίωσης των διμερών σχέσεων γιατί χρειάζονται και οι δύο πλευρές αυτή τη βελτίωση. Χρειαζόμαστε επίσης, πρόσθεσε, την στήριξη των κομμάτων στις διακρατικές σχέσεις, ιδιαιτέρως των κομμάτων όπως το ΑΚΕΛ. Συζήτησαν, είπε, τις προοπτικές των σχέσεων και τι μπορούν να κάνουν για να τις βελτιώσουν.

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Ρωσία υποστηρίζει συνεχώς τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για την λύση του Κυπριακού και θα συνεχίσουν να το κάνουν. «Γι’ αυτό να είστε σίγουροι».

Θέλουμε, συνέχισε, την περεταίρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων και ως Πρέσβης της Ρωσίας θα κάνει το παν σε αυτό τον τομέα. «Ελπίζω πως με την υποστήριξη και της κυβέρνησης και των κομμάτων και του ΑΚΕΛ συμπεριλαμβανομένου, θα πετύχουμε σε αυτό τον τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα