Σάλος με την ανίχνευση αφλατοξίνης σε προϊόντα γάλακτος

17:32 23/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη διακοπή της προμήθειας γάλακτος από 180 φάρμες σε όλη την Κροατία προχωρά η γαλακτοκομική εταιρεία Dukat, έπειτα από την εμφάνιση αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα των ζώων, σε περίπτωση που έχουν τραφεί με μολυσμένες ζωοτροφές) στο γάλα.

Τα επίπεδα αφλατοξίνης που ανιχνεύθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από τις 180 φάρμες ήταν υψηλότερα από τα επιτρεπτά και γι’ αυτόν τον λόγο η Dukat σταματά την προμήθεια από τις συγκεκριμένες μονάδες, σε μια προσπάθεια να εγγυηθεί την ασφάλεια των προϊόντων που διαθέτει στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις χώρες που εξάγει τα προϊόντα της, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία τονίζει ότι θα επαναλάβει την προμήθεια γάλακτος μόνο όταν οι φάρμες παρέχουν γάλα, στο οποίο δεν ανιχνεύεται αφλατοξίνη ή κάποια άλλη τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια των προϊόντων.

Η Dukat προμηθεύεται περίπου το 4% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας γάλακτος που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των προϊόντων της (24.000 λίτρα ημερησίως) από αυτές τις φάρμες. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση των προϊόντων της από την κροατική αγορά έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης. Το ίδιο συνέβη και σε γειτονικές χώρες, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Επίσης, στην απόσυρση εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη προχώρησε το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μαυροβουνίου, έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης στα εισαγόμενα προϊόντα.

Το διατροφικό σκάνδαλο με την καρκινογόνο τοξίνη που εμφανίστηκε σε παρτίδες γάλακτος που κυκλοφορούν στις αγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έπληξε κυρίως τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ έλεγχοι διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς των χωρών της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται προς πώληση.

Οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου απέσυραν από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης όλα τα ύποπτα προϊόντα και έλαβαν δείγματα για να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε σχέση με την ύπαρξη αφλατοξίνης σ’ αυτά.

Τουλάχιστον έξι γαλακτοκομικές εταιρείες από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποκλείστηκαν από την αγορά του Μαυροβουνίου,έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης στα προϊόντα που διέθεσαν στην αγορά ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.

Ο βοηθός διευθυντή της Υγειονομικής Επιθεώρησης Σπάσο Πόποβιτς δήλωσε ότι το καταναλωτικό κοινό θα ενημερώνεται τακτικά για τα αποτελέσματα των ελέγχων, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της χώρας (RTCG).

Εξάλλου, οι επιθεωρητές πραγματοποιούν ελέγχους και στους παραγωγούς γάλακτος του Μαυροβουνίου, προκειμένου να είναι βέβαιοι για την ασφάλεια των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα