Σαρρής: Περίπου στο 40% το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων

13:17 26/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το 40% των χρημάτων τους είναι πιθανό να δουν να μετατρέπεται σε τραπεζικές μετοχές οι μεγαλοκαταθέτες που επηρεάζονται από την απόφαση του Eurogroup, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Τόνισε ότι το ακριβές ποσοστό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά όπως είπε «θα είναι σημαντικό». Θα εξαρτηθεί δε «από τον τρόπο προστασίας των ταμείων πρόνοιας».

Ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε ότι όλες οι τράπεζες στην Κύπρο

θα παραμείνουν κλειστές έως την Πέμπτη και ότι με το άνοιγμά τους θα ισχύουν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Όπως σχολίασε, αυτοί οι περιορισμοί «μάλλον θα είναι λίγο αυστηρότεροι» στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Θα παραμείνουν δε σε ισχύ έως ότου το τραπεζιτικό σύστημα «σταθεροποιηθεί», πιθανότατα για μερικές εβδομάδες. Κατά τον Υπουργό Οικονομικών, οι λεπτομέρειες αυτού του «συστήματος των δύο κατηγοριών» θα αποφασιστούν με τις τράπεζες εντός της ημέρας.

Ο Μιχάλης Σαρρής δήλωσε επίσης ότι αναμένει «κάποια αιμορραγία, κάποιες εκροές κεφαλαίων» όταν ανοίξουν οι τράπεζες, αλλά πιστεύει πως όταν αρχίσουν να εισρέουν τα δάνεια διάσωσης της ΕΕ εντός ολίγων εβδομάδων, η εμπιστοσύνη των καταθετών θα επιστρέψει.
Παραδέχθηκε ότι η οικονομία του νησιού θα υποστεί βαρύ πλήγμα, ωστόσο εκτίμησε ότι η ενεργειακή ώθηση που θα λάβει από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα τονώσει την Κύπρο: «Ναι, θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά θα το ξεπεράσουμε σε μια σχετικά σύντομη περίοδο». Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει επαναδιαπραγματευτεί πιο ευνοϊκούς όρους για το ρωσικό δάνειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα