Σχέδιο δράσης για θέματα φορολογικής διαφάνειας, χαράζουν Κυβέρνηση και ιδιώτες

13:20 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σχέδιο δράσης χαράζουν κράτος και ιδιωτικός τομέας για αναστροφή του αρνητικού κλίματος σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα φορολογικής διαφάνειας, με αφορμή και την πρόσφατη Εκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, του Φόρου Εισοδήματος, της ΜΟΚΑΣ, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

του Δικηγορικού Συλλόγου και της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Γιάννος Χαριλάου, είπε ότι σκοπός της ήταν να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

«Σήμερα έχει γίνει μια πολύ πολύ καλή συζήτηση, καθ’ όσον αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων όπως έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα του Παγκοσμίου Φόρουμ του ΟΟΣΑ, το οποίο έχει κατηγοριοποιήσει την Κύπρο σε χαμηλά επίπεδα, και έχουν παρθεί πάρα πολύ σοβαρές αποφάσεις», είπε ο κ. Χαριλάου. Πρόσθεσε ότι η πρώτη απόφαση αφορά την ολοκλήρωση μέχρι την Παρασκευή ενός σχεδίου δράσης (action plan) μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για αντιστροφή του κλίματος στα θέματα του ΟΟΣΑ.

Αποφάσεις, όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Χαριλάου, έχουν ληφθεί και σε σχέση με την πιθανή εισδοχή της Κύπρου στη μαύρη λίστα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ρωσίας. «Έχουν παρθεί αποφάσεις το πώς το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις καλύτερες ενέργειες», είπε.

«Επίσης», συνέχισε, «για να αποδείξουμε ως Κύπρος ότι προχωρούμε πολύ σωστά και δημιουργούμε τις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, έχει αποφασιστεί όπως υπογράψουμε Σύμβαση με διεθνή οργανισμό που ασχολείται με τη Συνθήκη αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αμοιβαίας διαχείρισης θεμάτων που αφορούν φορολογικά θέματα και θέματα ανταλλαγής πληροφοριών, στον οποίο μέλη είναι πέραν των 60 χωρών».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται από κοινού μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η Κύπρος είναι και το κράτος, είναι και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, είναι και ο ιδιωτικός τομέας. Είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βάλουμε ξανά την Κύπρο στο χάρτη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, θα πρέπει να κάνουμε όλες αυτές τις τομές. Βλέπουμε μπροστά, προσπαθούμε να διορθώσουμε οποιεσδήποτε στρεβλώσεις υπάρχουν», σημείωσε.

Ο κ. Χαριλάου εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όπως είπε, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε τομές, και απόδειξη είναι συνάντηση που έγινε σήμερα με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Κληθείς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που προγραμματίζονται να γίνουν, ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης που ανέλυσε προηγουμένως καθώς και στην ένταξη της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό που ασχολείται με θέματα φορολογιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα