Σχόλια για το νέο τριετές οικονομικό πρόγραμμα του ψευδοκράτους

16:52 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το τριετές οικονομικό πρόγραμμα του ψευδοκράτους 2013-2015 έχει ετοιμασθεί με τη συμμετοχή οικονομολόγων, ΜΚΟ και των “πανεπιστημίων” του ψευδοκράτους και στοχεύει στα να συμβάλει δραστικά και εποικοδομητικά στην σύσταση μιας βιώσιμης αναπτυγμένης και ανταγωνιστικής οικονομίας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κουτσιούκ, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

Μεταξύ των στόχων, προσθέτει, είναι η συνέχιση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας

του ψευδοκράτους, η βελτίωση των προγραμμάτων και η δημιουργία νέων επενδυτικών πεδίων. Αξιολογώντας τα μέτρα που λήφθηκαν στα κατεχόμενα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είπε ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. «Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, το 2010 ήταν στο 3,6%».

Οσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Κουτσιούκ είπε ότι η πρώτη ιδιωτικοποίηση θα είναι αυτή του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, προσθέτοντας ότι οι προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η μεταφορά στα κατεχόμενα 3 περίπου εκ. τουριστών ετησίως. Σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στις 7 Μαρτίου 2014.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) Οζγκιούν Κουταλμίς ανέφερε ότι το «οικονομικό πρόγραμμα” ψευδοκράτους-Τουρκίας δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και όλους τους τομείς της οικονομίας.

Με αυτό το πρόγραμμα, συνέχισε, η ζωή στα κατεχόμενα θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη. Ο κ. Κουταλμίς απέδωσε την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα στην κακή διοίκηση και διαχείριση των οικονομικών.

Στο μεταξύ, η Κίπρις γράφει σήμερα ότι σύμφωνα με την έκθεση της «επιτροπής οικονομικής βοήθειας» της Τουρκίας για τα κατεχόμενα, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους πενταπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 2004-2011.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το έτος 2004 ήταν 55,6 εκ. δολάρια, ενώ το 2011 εκτοξεύθηκε στα 267,8 εκ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία του «υπουργείου δημοσιονομικών», το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του προϋπολογισμού είναι το κονδύλι των κοινωνικών ασφαλίσεων και κοινωνικής πρόνοιας, ενώ το μικρότερο αντιστοιχεί στο κονδύλι για τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναφορικά με το τρέχον έτος, η εφημερίδα γράφει ότι το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα στον προϋπολογισμό, χωρίς να συνυπολογιστεί η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία ήταν 1, 5 δις τουρκικές λίρες (672,000,000 ευρώ περίπου), ενώ τα έξοδα έφτασαν το 1,167 εκ. λίρες (522,816,000 ευρώ περίπου). Το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ύψος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό ήταν 115 εκ. λίρες (51,520,000 ευρώ περίπου), ενώ το δεύτερο τρίμηνο το ποσό αυτό ανήλθε στα 162 εκ. τουρκικές λίρες (72,576, 000 ευρώ περίπου).

Keywords
Τυχαία Θέματα