Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης η κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου

20:51 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και οδύνης, πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, η κηδεία του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, που έφυγε μετά από τροχαίο ατύχημα, το βράδυ της Τρίτης, ενώ πραγματοποιούσε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, «Η Άλλη Θάλασσα». Συγκλονιστική στιγμή

αυτή του Ιταλού πρωταγωνιστή της «Αλλης Θάλασσας», Τόνι Σερβίλο, ο οποίος ανέφερε όλα τα ονόματα των ξένων ηθοποιών που πρωταγωνίστησαν στις ταινίες που σκηνοθέτησε και «εκ μέρους» τους είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ». Η Ελένη Γερασιμίδου εκ μέρους του ΣΕΗ, συγκινημένη μεταξύ άλλων είπε: «Αποχαιρετούμε τον ποιητή του Χρόνου και της Ιστορίας, τον ραψωδό της ερημωμένης πατρίδας της πατρίδας που διαρκώς εξεγείρεται. Αποχαιρετούμε το διαλεκτικό της επανάστασης και της ήττας, της εξορίας και της επιστροφής, του διωγμού της προσφυγιάς και της αναζήτησης, της ενσωμάτωσης και της σύγκρουσης. Τον τραγικό του τέλους του 20ου αιώνα, τον επικό των σπαραγμένων Βαλκανίων, τον λυρικό των ξεριζωμένων λαών».

Το Αλφα και το Ωμέγα του ελληνικού κινηματογράφου χαρακτήρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ο Μιχάλης Γιαννάτος μιλώντας για την ορφάνια που έφερε ο θάνατός του. Μίλησαν επίσης ο Χάρης Παπαδόπουλος από την ΕΕΣ, ο Θάνο Γραμμένος, ο συμμαθητής του Σεϊτανίδης, ενώ, εκ μέρους του συνεργείου του ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, που είπε: Το πρόγραμμα των γυρισμάτων που πήραμε έγραφε Δευτέρα Ρεξ, Τρίτη αυτοκινητόδρομος, Παρασκευή συμβολική κηδεία».

Ο κόσμος είπε το «τελευταίο αντίο» στο Θόδωρο Αγγελόπουλο με παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ το ακορντεόν που έπαιζε πάντα στις ταινίες του συνόδευε τον κόσμο που τραγουδούσε μοιρολόγια, καθώς ομπρέλες άνοιγαν η μία μετά την άλλη για να «εικονογραφήσουν» την τελευταία πράξη.

Η οικογένεια, οι ομότεχνοί του σκηνοθέτες και ηθοποιοί με τα σωματεία τους (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) το συνεργείο του, οι συντελεστές της τελευταίας και ανολοκλήρωτης ταινίας του «Αλλη Θάλασσα», οι διευθυντές φωτογραφίας του, Γιώργος Αρβανίτης και Ανδρέας Σινάνος, μαζί με πλήθος κόσμου, ήταν όλοι εκεί για να «αποχαιρετήσουν» τον Θ. Αγγελόπουλο. Μεταξύ του πλήθους των ανθρώπων του πνευματικού κόσμου, που έδωσαν το παρών στην κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη, ήταν ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Κώστας Κουτσομύτης, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Ελένη Καραϊνδρου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Ρέα Γαλανάκη, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Γρηγόρης Καραντινάκης και πολλοί άλλοι.

Παρόντες και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Μανώλης Γλέζος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Γρηγόρης Ψαριανός κ.ά.
Στεφάνια στην κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημο

Keywords
Τυχαία Θέματα