Σε πακέτο ανάπτυξης 130 δισ. συμφώνησαν οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης

21:27 22/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα πακέτο 130 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά είχαν διαφορετική άποψη σε σχέση με το κατά πόσον και πώς μπορεί να δρομολογήσουν κοινά ομόλογα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αντιστάθηκε στην πίεση για έκδοση ευρωομολόγων της Ευρωζώνης ή για μια πιο ευέλικτη χρήση των κεφαλαίων διάσωσης της Ευρώπης.

Υστερα από συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στη Ρώμη, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για την ανάπτυξη ύψους περίπου 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ενωσης.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας δεν μπόρεσαν να κάνουν αισθητή πρόοδο στην κατεύθυνση να πείσουν την κα. Μέρκελ, που οδηγεί την πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα ταμεία διάσωσης της ΕΕ, για αλληλασφάλιση των χρεών της Ευρώπης ή χρησιμοποίηση με πιο ευέλικτο τρόπο των υφιστάμενων πόρων διάσωσης.

“Η ανάπτυξη μπορεί να έχει γερές βάσεις μόνο αν υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας”, είπε ο κ. Μόντι σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες των τεσσάρων ηγετών που διήρκεσαν μόλις μία ώρα και 40 λεπτά.

Τα μέτρα, που ήδη τυγχάνουν επεξεργασίας στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνουν την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον αναπροσανατολισμό των μη δαπανηθέντων πόρων από τα περιφερειακά ταμεία βοήθειας της ΕΕ και την εγκαθίδρυση ομολόγων αναπτύξεως για τη συγχρηματοδότηση μεγάλων δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων.

Η κα. Μέρκελ δεν έκανε αναφορά σε οποιαδήποτε κίνηση προς την καθιέρωση κοινής ασφάλισης των χρεών της Ευρωζώνης ή για νέο δανεισμό, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντεμφανίστηκε ανυπόμονος στην απροθυμία του Βερολίνου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περάσουν 10 χρόνια για να δημιουργήσουμε ευρωομόλογα.

Ανέφερε ότι απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προτού παραχωρήσουν την κυριαρχία τους σε όργανα της ΕΕ.

“Θεωρώ τα ευρωομόλογα μια επιλογή… αλλά όχι σε 10 χρόνια”, είπε ο κ. Ολάντ σε μια άμεση πρόκληση στην κ. Μέρκελ.

“Δεν μπορεί να υπάρξει μεταβίβαση της κυριαρχίας, αν δεν υπάρχει η βελτίωση της αλληλεγγύης”, σημείωσε.

Η θέση της Γερμανίας είναι κατ `ουσία, αντίθετη. Η κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι τα μέλη της νομισματικής ένωσης πρέπει να μεταβιβάσουν τον έλεγχο του εθνικού τους προϋπολογισμού και των πολιτικών τους για την οικονομία στις Βρυξέλλες, προτού η Γερμανία εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα