Σε πιλοτική εφαρμογή το 2012-13 τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα

18:43 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το συνολικό κόστος για την ίδρυση και λειτουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) για την περίοδο 2012-2013 μέχρι 2014-2015, ανέρχεται στα 4.411.696,00 ευρώ, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

Σε δηλώσεις του για τα προγράμματα σπουδών των ΜΙΕΕΚ, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι το έργο «Ιδρυση και λειτουργία ΜΙΕΕΚ» πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε ότι τα ΜΙΕΕΚ θα προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου

και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι η αναγκαιότητα για ίδρυση των ΜΙΕΕΚ προκύπτει από τη διακηρυγμένη θέση – πολιτική που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ως προς τη λειτουργία των ΜΙΕΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι τα ΜΙΕΕΚ θα αποτελούν Δημόσιες Σχολές, οι οποίες θα προσφέρουν εξειδικευμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μεταλυκειακού επιπέδου, και θα λειτουργήσουν από τη σχολική χρονιά 2012-2013 για μια τριετία πιλοτικά.

Όπως είπε, στο τέλος της τριετίας και με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης της πιλοτικής λειτουργίας των ΜΙΕΕΚ, θα ληφθούν αποφάσεις για τη μόνιμη λειτουργία και τη θεσμοθέτηση των ΜΙΕΕΚ.

«Στόχος των ΜΙΕΕΚ είναι να προσφέρουν σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία θα παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και, ταυτόχρονα, θα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση, την οικονομία, τα επαγγέλματα και το περιεχόμενο των επαγγελμάτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι τα Προγράμματα Σπουδών που θα εφαρμοστούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 είναι τα εξής: Τεχνικός Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Συγκόλλησης Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών, Τεχνικός Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών, Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών, Τεχνικός Ηλεκτρομηχανολογικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων στη Βιομηχανία, Τεχνικός Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών και Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα πιο πάνω προγράμματα είναι διετούς διάρκειας. «Την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για το ΜΙΕΕΚ και το Πρόγραμμα της προτίμησής τους. Η φοίτηση θα γίνεται σε τμήματα που θα έχουν από 12 μέχρι 16 σπουδαστές», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα