Σε τροχιά υλοποίησης τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

17:12 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο να καλύψουν ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην αγορά εργασίας σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, Υπουργείο Παιδείας και Εργασίας εξήγγειλαν σήμερα την έναρξη της συζήτησης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

Παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας, παρουσιάστηκε σήμερα το γενικό πλαίσιο και οι στόχοι των ΜΙΕΕΚ. Στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας

τους μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2012. Αναμένεται να λειτουργήσουν τέσσερα ΜΙΕΕΚ στη Λευκωσία, τρία σε Λεμεσό και Λάρνακα και δύο στην Πάφο.

Ωστόσο, πολλά είναι να ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα από το συμβουλευτικό σώμα των ΜΙΕΕΚ στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εργασίας, εκπρόσωποι της ΑΝΑΔ, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, θα πρέπει να καθοριστούν οι χώροι λειτουργίας των ινστιτούτων, η διαδικασία επιλογής των σπουδαστών, η σύσταση των συμβουλευτικών σωμάτων, ο ορισμός των συντονιστών, ο καθορισμός των προγραμμάτων, η ετοιμασία των προγραμμάτων και οι διδάσκοντες σε αυτά.

«Αυτά πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε, ώστε Σεπτέμβρη, ίσως αρχές του Οκτώβρη, να είμαστε πανέτοιμοι για τη λειτουργία των μεταλυκειακών προγραμμάτων», δήλωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτο θα καλύψουν ένα πολύ σημαντικό κενό που υπάρχει μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με στοχευμένα και ευέλικτα προγράμματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας του τόπου, στην υφιστάμενη κατάσταση και στα νέα δεδομένα που έρχονται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι μετά τη σημερινή πρώτη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουν δουλειά.
Πρόσθεσε ότι ήδη επεξεργάστηκαν ένα πλαίσιο τέτοιων προγραμμάτων και ανέφερε ότι θα μπορούσαν να περιληφθούν προγράμματα που να σχετίζονται με τον τομέα και την τεχνολογία του φυσικού αερίου.

Αναφορικά με το διδακτικό προσωπικό, είπε ότι στα ΜΙΕΕΚ θα υπάρχουν εξειδικευμένοι διδάσκοντες και εκεί και όπου χρειάζεται θα καλούνται και ειδικοί από το εξωτερικό. Ανέφερε, ωστόσο, ότι στη μέση τεχνική εκπαίδευση υπάρχουν εξαίρετοι εκπαιδευτικοί με πολύ υψηλά προσόντα και εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ στην αγορά υπάρχουν, επίσης, καλά εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Δεν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στα ινστιτούτα και ιδιαίτερα καταρτισμένοι ακαδημαϊκοί, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι έτοιμα τα ΜΙΕΕΚ να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί βασικά ζητήματα, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι υπάρχει η ευελιξία κι αν χρειαστεί θα ξεκινήσουν κάπως πιο αργά αν δεν είναι έτοιμοι αρχές του Σεπτέμβρη.

«Επειδή αυτά είναι ευέλικτα προγράμματα δεν είμαστε δέσμιοι χρονοδιαγραμμάτων με την έ

Keywords
Τυχαία Θέματα