Σε ύφεση επέστρεψε η ισπανική οικονομία

15:22 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε και πάλι στο πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, σηματοδοτώντας την επιστροφή της χώρας στην ύφεση.

Στο οικονομικό δελτίο Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας αναφέρει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για την έναρξη του 2012 επιβεβαιώνουν μια συνεχόμενη ”δυναμική συρρίκνωση της δραστηριότητας” αν

και δεν υπάρχει ένας ακριβής αριθμός.

Η συρρίκνωση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, η οποία είχε ήδη προβλεφθεί από την Κυβέρνηση και αναλυτές, οφείλεται κυρίως στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε επίπεδα που έχουν να παρουσιαστούν από το 2010, σημειώνει η ισπανική Κεντρική Τράπεζα.

Η συντηρητική Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που κυβερνά από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα παρουσιάσει την Παρασκευή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 που βασίζεται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος, μετά την ανάπτυξη 0,7% που σημειώθηκε το 2011.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Ισπανία δεν μπορεί να πετύχει τον αρχικό στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,4% ΑΕΠ, ο οποίος έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη σοσιαλιστική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αντί αυτού το έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,3% της παραγωγής.

Η Ισπανία εξήλθε στην αρχή του 2010 από μια 18μηνη ύφεση που ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων, η οποία κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και άφησε πίσω της τεράστια επισφαλή δάνεια και χρέη.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων της χώρας ανήλθε στα 5,27 εκατομμύρια άτομα στο τέλος του 2011, ωθώντας το ποσοστό ανεργίας στο 22,85%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα