Σε υψηλό 14 μηνών ο δείκτης PMI της Κίνας

10:02 14/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών ανήλθε το Δεκέμβριο η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Κίνας, ένα ακόμη σημάδι ενίσχυσης της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς η εγχώρια ζήτηση βελτιώθηκε, παρά την εξωτερική αδυναμία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική τράπεζα HSBC.

Ο προκαταρκτικός δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), ο οποίος ανακοινώνεται από τον βρετανικό τραπεζικό γίγαντα,

ανήλθε στο 50,9 αυτό το μήνα, από το τελικό 50,5 το Νοέμβριο, όταν ο δείκτης επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης, ύστερα από 12 συνεχόμενους μήνες σε επίπεδα συρρίκνωσης. Πέρα του 50, σημαίνει ότι ο τομέας κλειδί για την οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Ο δείκτης, που συντάσσεται από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης Markit και δημοσιοποιείται από την HSBC, παρακολουθεί την μεταποιητική δραστηριότητα και αποτελεί βαρόμετρο για την υγεία της οικονομίας.

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου είναι τα υψηλότερα από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ο Δείκτης PMI βρισκόταν στο 51, σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε στο 7,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας κατά το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο, αλλά πρόσφατα στοιχεία που αντανακλούν τις εγχώριες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων, αύξησαν την αισιοδοξία ότι παρήλθαν τα χειρότερα για την κινέζικη οικονομία.

Ωστόσο, οι κινέζικες εξαγωγές το Νοέμβριο, οι οποίες αυξήθηκαν μόνο 2,9%, σε 12μηνη βάση, σε $179,4 δισεκατομμύρια, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

Τα στοιχεία για τον δείκτη PMI “επιβεβαίωσαν ότι η συνεχιζόμενη ενίσχυση της ανάπτυξης της Κίνας κερδίζει έδαφος, κυρίως λόγω στήριξης της από την εγχώρια ζήτηση”, δήλωσε ο οικονομολόγος στην HSBC με βάση το Χονγκ Κονγκ Qu Hongbin.

Keywords
Τυχαία Θέματα