ΣΕΚ : Διεκδικούμε δίκαιη κατανομή των βαρών

09:52 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΣΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών της κρίσης.

Όπως αναφέρει, «το μεγάλο φορτίο έχει – αδίκως – φορτωθεί στους ώμους της εργατικής τάξης, η οποία την τελευταία τριετία ζει μέσα σ’ ένα ζοφερό περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, ο αυξημένος πληθωρισμός, τα ψηλά επιτόκια, οι βαριές φορολογίες, οι παγοποιήσεις μισθών και ωφελημάτων, η ανεργία, ενώ το αύριο

παρουσιάζεται ομιχλώδες και αβέβαιο».

Σήμερα, προσθέτει, «οι καταναλωτές στην Κύπρο πίνουν το πιο ακριβό γάλα, τρώνε το πιο ακριβό ψωμί στην Ευρώπη, χρυσοπληρώνουν τα φάρμακα ενώ πληρώνουν πανάκριβα το κόστος που προκάλεσε η φονική έκρηξη στο Μαρί. Ταυτόχρονα, τους έχει φορτωθεί και το χαράτσι των ρύπων, (1.9% επί των τιμολογίων της ΑΗΚ), από την μη έγκαιρη άφιξη του φυσικού αερίου».

«Κοντά σ’ όλα αυτά», συνεχίζει η ανακοίνωση, «φαίνεται πως, συρρικνώνεται επικίνδυνα και το κοινωνικό κράτος, αφού η κυβέρνηση με τη σύμφωνο γνώμη και της βουλής προχώρησε στο κουτσούρεμα της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, ενώ μετά την επιβολή του ΦΠΑ 5% στα τρόφιμα και στα φάρμακα είχαμε πρόσφατα και την αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%».

Αναφέρει ότι «φαίνεται από όλα τα πιο πάνω πως, η Κυβέρνηση Χριστόφια επιχείρησε να βελτιώσει τα δημόσια έσοδα με την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας, η οποία άφησε στο απυρόβλητο τον πλούτο, την πολυτέλεια, τα συσσωρευμένα κέρδη, την αδρανούσα μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των εκατομμυρίων ανείσπρακτων φόρων ελάχιστα έγιναν».

Σημειώνει, επίσης, ότι «οι πολιτικές που εφάρμοσαν μέχρι τώρα οι κυβερνώντες με την έγκριση και του κοινοβουλίου έχουν πλήξει ιδιαίτερα τους μισθωτούς πολίτες αλλά και τους ανέργους, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλα βάρη».

Η ΣΕΚ, αναφέρει, η ανακοίνωση, «διεκδικεί δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής κρίσης και καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει και να εφαρμόσει πολιτική παραχώρησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

«Ο μέχρι σήμερα λογαριασμός της κρίσης είναι μονόπλευρά βαρύς και όσο δεν ισοζυγίζεται δημιουργείται σοβαρό δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα