ΣΕΚ: ‘Όχι’ στη δαιμονοποίηση του εργατικού κόστους

10:13 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

H Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) λέει όχι στη δαιμονοποίηση του εργατικού κόστους και τάσσεται υπέρ της βελτίωσης της παραγωγικότητας και αναφέρει ότι πρέπει να σταματήσουν οι τρικλοποδιές σε βάρος της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ αναφέρει ότι «στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων που αποτελεί απότοκο της παγκόσμιας κρίσης, καλλιεργείται

από συγκεκριμένους φορείς η αντίληψη πως, για τα πλείστα κακά της οικονομίας η ευθύνη ανήκει στο εργατικό κόστος».

Δηλαδή, συνεχίζει η ΣΕΚ, «φορτώνουν την ευθύνη στους μισθούς και την ΑΤΑ και έτσι εντέχνως και με μαεστρία δημιουργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία οδηγεί στον αποπροσανατολισμό από τα κύρια και πραγματικά προβλήματα της οικονομίας».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «η διαβρωμένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών μονάδων αλλά και της οικονομίας, οφείλεται σήμερα στο ψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, στα ψηλά επιτόκια, στην έλλειψη ρευστότητας, στο κόστος που προκαλεί η γραφειοκρατία, αλλά και στη χαμηλή παραγωγικότητα».

Ως εκ τούτου, προσθέτει η ΣΕΚ, «είναι λάθος κάποιοι να δαιμονοποιούν μόνο το εργατικό κόστος και να μετατρέπουν την ΑΤΑ σε αποδιοπομπαίο τράγο».

Η ΣΕΚ εκτιμά ότι «αυτή την ώρα που αναζητούνται λύσεις σε μια σειρά από δημοσιονομικά και άλλα προβλήματα, πρέπει να δοθεί η πρέπουσα προσοχή στη βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας, η οποία είναι χαμηλή και δεν συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το σημείο κλειδί λοιπόν – πέραν της ελαχιστοποίησης του ηλεκτρισμού και του επιτοκίου – είναι, σύμφωνα με την ΣΕΚ, «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από την αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας, για την οποία δυστυχώς χάθηκαν αδικαιολόγητα τουλάχιστον δύο δεκαετίες».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «με βάση τη διεθνή πρακτική και τη βιβλιογραφία η ευθύνη γι’ αυτή την αύξηση ανήκει εξ’ ολοκλήρου τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην εργοδοτική πλευρά που οφείλουν να πετύχουν σε αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα