ΣΕΚ: Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ

20:05 26/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι μισθωτοί και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλους φόρους

Οι μισθωτοί πολίτες και οι χιλιάδες άνεργοι που ζουν στην κυπριακή πολιτεία, δεν αντέχουν άλλα φορολογικά βάρη.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιβληθεί μια σειρά από φόρους που έχουν κάμει τη ζωή των μισθωτών ακόμα πιο δύσκολη.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν: Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 5% στα τρόφιμα και τα φάρμακα, φόροι κατανάλωσης 8 – 10 σεντ το λίτρο στα καύσιμα, φόροι στα καπνικά προϊόντα,

καθώς επίσης και το χαράτσι του 1.9% επί των τιμολογίων της ΑΗΚ σαν αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην έλευση του φυσικού αερίου. Ένα χαράτσι το οποίο θα πληρώνει ο πολίτης για εφτά τουλάχιστο χρόνια.

Κοντά σ’ όλα αυτά, πρόσφατα υπήρξε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 8% προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές της ΑΗΚ από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ενώ φαίνεται πως σύντομα θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις.

Δυστυχώς αυτές οι αυξήσεις προκαλούν νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις σ’ ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία, αφού είναι γνωστό πως η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί πρώτη ύλη παραγωγής.

Για τους πιο πάνω τεκμηριωμένους λόγους, η ΣΕΚ εκφράζει έντονη αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης να εισηγηθεί στη βουλή αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%.

Τυχόν υιοθέτηση της κυβερνητικής θέσης θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη θέση τόσο των μισθωτών όσο και των ανέργων, οι οποίοι ζουν σ’ ένα κράτος από το οποίο απουσιάζει η ποιοτική φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω της μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ενώ το κοινωνικό κράτος γίνεται ακόμα πιο ελλειμματικό, αφού στον προϋπολογισμό του 2012 μειώνονται οι κοινωνικές παροχές κατά 14.7% σε σύγκριση με το 2011.

Η ΣΕΚ για πολλοστή φορά καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία με έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, από την είσπραξη των καθυστερημένων φόρων που συμποσούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, από τη φορολόγηση του τζόγου που καθυστερεί αδικαιολόγητα, από την πολεοδομική αμνηστία που παρατάθηκε για μεταγενέστερα, καθώς επίσης και από τον περιορισμό του σπάταλου κράτους, αλλά και από τη συρρίκνωση των αφορολόγητων επιδομάτων των χιλιάδων ευρώ που απολαμβάνουν πολιτειακοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Αυτή είναι η ορθή και δίκαιη πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων και όχι η επιβολή νέων φορολογιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα