ΣΕΚ: Πρωτοχρονιάτικη Διακήρυξη

10:06 30/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το 2011 σημαδεύθηκε με πρωτόγνωρα γεγονότα τα οποία επέδρασαν αρνητικότατα στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να πάρει προληπτικά μέτρα για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, η πολύνεκρη έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί που τίναξε στον αέρα τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και ο αποκεφαλισμός του Κοινωνικού Διαλόγου, έσυραν τον τόπο σε οδυνηρές περιπέτειες.

Η οικονομία έφθασε στο χείλος του γκρεμού, η ανεργία έφθασε σε πρωτοφανή ύψη ενώ η ακρίβεια

«σπάζει κόκκαλα». Οι θεσμοί έχουν τρωθεί ανεπανόρθωτα τόσο με την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να σεβαστεί το πόρισμα Πολυβίου για το φονικό της 11ης Ιουλίου, όσο και με την υπόσκαψη της Τριμερoύς Συνεργασίας από την κυβέρνηση και τα κόμματα, πυροδοτώντας τη λαϊκή δυσφορία και την εργατική οργή.

Επιστέγασμα αυτής της ασύμμετρης πολιτικής συμπεριφοράς, ήταν η ψήφιση των κυβερνητικών μέτρων για τα δημόσια οικονομικά, ερήμην των εργαζομένων, διασαλεύοντας την κοινωνική γαλήνη σε μια κρισιμότατη περίοδο για την επιβίωση της χώρας. Η ΣΕΚ θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα που ψήφισε η Βουλή είναι ετεροβαρή και άδικα για τους μισθωτούς και τα πλατειά στρώματα του πληθυσμού. Η παγοποίηση των μισθών στον ευρύ δημόσιο τομέα για δύο χρόνια, η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και το πριόνισμα των βασικών κοινωνικών πυλώνων (φοιτητική χορηγία, επίδομα τέκνου), σε συνδυασμό με τα ψηλά επιτόκια και την ακρίβεια βασικών αγαθών και υπηρεσιών, γονατίζουν τα μη προνομιούχα νοικοκυριά.

Δυστυχώς, το ήδη απαισιόδοξο κλίμα στην αγορά εργασίας επιβαρύνεται με την εκδηλούμενη απόπειρα εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για μείωση μισθών και ωφελημάτων αναγκάζοντας τα συνδικάτα στην πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων για προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η ΣΕΚ προειδοποιεί ότι αν συνεχισθεί το εκδηλούμενο πισωγύρισμα των εργασιακών σχέσεων, αναπόφευκτα θα ανοίξουν  οι  «Ασκοί του Αιόλου» που θα συμπαρασύρουν το εργασιακό σύστημα  στο μεσαίωνα, στραγγαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη, εκθεμελιώνοντας τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας στον οποίο στηρίχθηκε για πολλές δεκαετίες η πρόοδος, η ανάπτυξη και η ευημερία όλων.

Μέσα σ’αυτό το ζοφερό τοπίο η ΣΕΚ στέλλει ισχυρό το μήνυμα ότι το στύψιμο των μισθωτών, όχι μόνον δεν δίνει διέξοδο στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα αλλά τουναντίον τα επιτείνει επικίνδυνα. Για αναστροφή του δυσμενέστατου κλίματος, η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση και γενικότερα την πολιτεία να υιοθετήσουν μέσα στο νέο χρόνο τις αναγκαίες πολιτικές, όπως:-

Η δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών με πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής και ουσιαστική συνεισφορά των προνομιούχων στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.Επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και απλοποίηση ζωτικών πολεοδομικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών στο δημόσιο ώστε να υποβοηθηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, τονώνοντας την απασχόληση  αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το οξύ πρόβλημα της ανεργίας.Υιοθέτηση ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής για να εκλείψουν επικίνδυνα φαινόμενα  π
Keywords
Τυχαία Θέματα