Σημαντικές μειώσεις σε φάρμακα από 14 Ιανουαρίου

14:22 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικές μειώσεις στις τιμές φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας μέχρι και 50% από 14 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Σταυρός Μαλάς, κατά την επίσκεψή του στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου εγκαινίασε τα νέα κτήρια της Υπηρεσίας.

Αναφέροντας ότι το Υπουργείο Υγείας έχει σχεδόν ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των τιμών ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα, προανήγγειλε σημαντικές μειώσεις

για σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά ευρέως η τιμή των οποίων θα μειωθεί πάρα πολύ κατά 30%, 40% ακόμα και 50%. Ανέφερε ωστόσο ότι θα υπάρξει σε περιορισμένο αριθμό σκευασμάτων αύξηση τιμής, κυρίως αυτών που αφορούν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Σημείωσε ότι ο νέος τιμοκατάλογος των φαρμάκων θα εφαρμοστεί από τις 14 Ιανουαρίου 2013. Εξήγησε επίσης ότι αυτή η επικαιροποίηση της τιμής των φαρμάκων θα γίνεται κάθε δύο χρόνια και έτσι δεν θα κατηγορούνται οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ή η Επιτροπή Τιμών ότι κωλυσιεργούν και θα δίνεται στη δημοσιότητα ο νέος κατάλογος, σύμφωνα με τις διεθνείς αγορές και τις διεθνείς τιμές.

«Ήταν μια υπόσχεση που δώσαμε για να μειώσουμε την τιμή των φαρμάκων. Από τον Ιανουάριο και μετά ο Κύπριος πολίτης θα έχει να αγοράζει πιο φθηνά φάρμακα από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς σε ποιά σκευάσματα θα υπάρξουν μειώσεις, είπε ότι υπάρχουν γνωστά αντιβιοτικά τα οποία θα μειωθούν μέχρι και 50%, γνωστά αντιϋπερτασικά που θα μειωθούν περίπου 30%, φάρμακα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη που θα μειωθούν επίσης σημαντικά. Πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι η μέση τιμή μείωσης η οποία μπορεί να κυμαίνεται γύρω στο 7-10%, αλλά πόσο θα μειωθούν τα φάρμακα τα οποία αγοράζει σε ευρεία κλίμακα και αυτά, είπε, θα μειωθούν.

Συμπλήρωσε πως όταν ολοκληρωθεί η επισημοποίηση του καταλόγου τον επόμενο ένα μήνα, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι η χονδρική τιμή πώλησης ενός φαρμακευτικού σκευάσματος.

Είπε επίσης ότι υπάρχει και μια διαφοροποίηση όσον αφορά την προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική που αφορά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

«Για σκευάσματα που η χονδρική τιμή τους υπερβαίνει τα 50 ευρώ, το ποσοστό κέρδους θα μειωθεί κατά 10% επί του υφισταμένου, δηλαδή από 37% στο 33,5% και για σκευάσματα που η χονδρική τιμή είναι πέραν των 250 ευρώ, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα μειωθεί από το 37% στο 25%», είπε.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε επίσης λόγο για εφαρμογή μιας καινοτόμου ρύθμισης όσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα, είπε, θα διατίθενται πλέον ελεύθερα στην αγορά, δεν θα υπάρχει έλεγχος τιμών, κάτι που όπως είπε, θα οδηγήσει σε διάθεση περισσότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων και σε περισσότερο ανταγωνισμό. Εκτίμησε ότι αυτό θα βοηθήσει την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία έτσι ώστε να εξάγει σε περισσότερες χώρες και σε μεγαλύτερους όγκους, κάτι που θα συμβάλει, όπω

Keywords
Τυχαία Θέματα