Σημαντικές ζημιές στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω Κύπρου

11:44 18/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πέραν του 2% είναι οι ζημιές που καταγράφουν οι μετοχές της τραπεζών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει και κούρεμα καταθέσεων εγείρει φόβους σχετικά με την ασφάλεια των αποταμιεύσεων και σε άλλες χώρες και πως η κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί.

Τα σχέδια διάσωσης σε Ελλάδα,

Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν επέβαλαν απώλειες για τους μικρούς καταθέτες και οι αποταμιευτές σε αυτές τις χώρες θα έπρεπε να νοιώθουν ασφαλείς, ωστόσο η συμφωνία για την Κύπρο το Σαββατοκύριακο θέτει, σύμφωνα με αναλυτές ένα ανησυχητικό προηγούμενο.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο γιατί καταθέτες σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα πρέπει σήμερα να φοβούνται. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι περιφερειακές οικονομίες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ο κίνδυνος είναι ότι ένα προηγούμενο έχει τεθεί» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o John-Paul Crutchley, τραπεζικός αναλυτής της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS.

Μέχρι τις 10:20 ώρα Κύπρου, ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσίαζε απώλειες 2,3% και βρισκόταν στις 170,4 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Οι τράπεζες στην Ισπανία και την Ιταλία κατέγραφαν μεγάλες ζημιές με την Unicredit να χάνει 4,7% και της Intesa Sanpaolo, Santander και BBVA να καταγράφουν όλες απώλειες πέραν του 3%. Η γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale κατέγραφαν η κάθε μια απώλειες 4%. Η Barclays στη Βρετανία μειώθηκε περισσότερο από 3%.

Σύμφωνα με το Reuters oι επενδυτές σε όλη την Ευρώπη έχουν τρομάξει από την είδηση ότι η Κύπρος θα αναγκάσει όλους τους καταθέτες να υποστούν απώλειες στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταρρίπτοντας έτσι την πρακτική ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών ήταν στοιχείο ιερό και απαραβίαστο.

«Η πιθανότητα διάχυσης είναι αρκετά περιορισμένη, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος το μέτρο αυτό να αποτύχει. Το θέμα της φερεγγυότητας και ο κίνδυνος ρευστότητας επανέρχονται στην ατζέντα των επενδυτών», δήλωσε η Ελένη Παπούλα, αναλυτής της Berenberg Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα