Σημαντική αύξηση στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων

11:08 14/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων, αν και η αγορά παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που επιτεύχθηκε πριν από την διεθνή οικονομική κρίση.
Ο Baltic Dry Index (BDI), ένας σημαντικός δείκτης στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών που παρακολουθεί τα ναύλα στη μεταφορά εμπορευμάτων όπως το σιδηρομετάλλευμα και σιτηρά σε 20 θαλάσσια δρομολόγια, εκτοξεύθηκε κατά 68% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο δείκτης έφτασε στις 1.179 μονάδες στις αρχές Ιουλίου, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο

των τελευταίων 18 μηνών. Ωστόσο παρά το ράλι ανόδου, “το 2013 είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους ιδιοκτήτες πλοίων μεταφοράς στεγνών εμπορευμάτων με τις τιμές ναύλωσης να βρίσκονται στο ναδίρ και τις αξίες των πλοίων να υποχωρούν σε επίπεδα ρεκόρ”, αναφέρει σε έκθεσή του ο μεσιτικός οίκος Banchero Costa.
“Μπορούμε να δούμε το φως στο τέλος της σήραγγας, αλλά η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να ισορροπήσει”, προστίθεται στην έκθεση.

Μετά την εκτόξευση των εισαγωγών από την Κίνα, ο δείκτης BDI είχε φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 11.793 μονάδων το 2008, προτού βουτήξει στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, Ωστόσο, οι αυξημένες παραγγελίες πλοίων και η παράδοση τους εν μέσω της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερβολικής προσφοράς, κάτι που με τη σειρά του προκάλεσε την κάθετη πτώση του Δείκτη.
“Η αύξηση της προσφοράς νεότευκτων πλοίων θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η τρέχουσα υπερβολική προσφορά έχει μειώσει την ανάγκη για κατασκευή πλοίων”, αναφέρει ο Τόμας Πουγκ, αναλυτής εμπορευμάτων στην Capital Economics.

Keywords
Τυχαία Θέματα