Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση για ασθενείς με Νευροενδοκρινείς Όγκους

10:35 16/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην έγκαιρη διάγνωση των Νευροενδοκρινών Όγκων (ΝΕΤs), η οποία μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για την επιβίωση των ασθενών, στοχεύει η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ιατρικού κόσμου και του κοινού που διεξάγει η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου.

Η Γαστρεντερολογική Εταιρεία διοργάνωσε, με την υποστήριξη της Novartis

Oncology, ιατρική συνάντηση στις 11 Ιουλίου 2013, με ενδιαφέρουσες επιστημονικές παρουσιάσεις για τους νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των ΝΕΤs. Η συνάντηση τελούσε υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι είναι μια σπάνια κακοήθεια που αναπτύσσεται σε κύτταρα του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι ΝΕΤs που μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα, όμως οι περισσότεροι εντοπίζονται στον γαστρεντερικό σωλήνα, το πάγκρεας και τους πνεύμονες.

Ετησίως, διαγιγνώσκονται πέντε άτομα με ΝΕΤs ανά 100.000 άτομα πληθυσμού. Τα περιστατικά Νευροενδοκρινών Όγκων, παρόλο ότι θεωρούνται σπάνια μορφή καρκίνου, αυξάνονται διαρκώς και η συχνότητα εμφάνισής τους έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Σημαντικός αριθμός ασθενών με NETs δεν παρουσιάζουν έκδηλα συμπτώματα ή και ειδικά κλινικά ευρήματα με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται με καθυστέρηση πέντε έως επτά χρόνων, όταν πλέον η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εφόσον ο καρκίνος εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί.

Ακόμη όμως και στους συμπτωματικούς ασθενείς μπορεί να γίνει λανθασμένη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα (π.χ. διάρροια, εξάψεις, εφίδρωση, πόνος στην κοιλία, αιμορραγία πεπτικού κτλ) είναι όμοια με εκείνα άλλων νοσημάτων και παθήσεων (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πεπτικό έλκος, εμμηνόπαυση, τροφική αλλεργία).

Keywords
Τυχαία Θέματα