Σοβαρά κρούσματα γρίπης

09:36 20/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα πρώτα σοβαρά κρούσματα της εποχικής γρίπης  εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα. Μόνο που φέτος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη κατά το περυσινό  κύμα γρίπης, τα κρούσματα ήταν  εισαγόμενα.

Περίπου οκτώ εβδομάδες  μετά την επίσημη εμφάνιση της  γρίπης στη Γηραιά  ήπειρο, η νόσος  – στα δυναμικά στελέχη της οποίας παραμένει ο  πανδημικός  ιός  Α (Η1Ν1)-  έφτασε στην Ελλάδα

μέσω Λιβύης. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το πρώτο βαρύ περιστατικό γρίπης αφορά ένα μωρό από την αφρικανική χώρα το οποίο βρίσκεται διασωληνωμένο στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Το μόλις επτά μηνών μωρό από τη Λιβύη είχε διακομιστεί  στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας  που έχει συναφθεί μεταξύ της Κυβέρνησης του Κατάρ και ιδιωτικών θεραπευτηρίων  για τη νοσηλεία Λίβυων πολιτών μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι . Ωστόσο, το μωρό εμφάνισε βαριές αναπνευστικές επιπλοκές που κατέστησαν αναγκαία τη μεταφορά του από το  Metropolitan όπου προοριζόταν αρχικά να νοσηλευτεί σε ειδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων καθώς και τη διασωλήνωσή του.

Στο παιδιατρικό  νοσοκομείο έγινε και η διάγνωση από τους ειδικούς ότι λιλιπούτειος ασθενής φέρει τον ιό Α (Η1Ν1). Η  κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερη κρίσιμη από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς η βλάβη στους  πνεύμονες είναι εκτεταμένη και  σοβαρή.

Το δεύτερο περιστατικό  αφορά γυναίκα αλλοδαπή. Πρόκειται  για μια Ουκρανή, η οποία νοσηλεύεται  σε νοσοκομείο καθώς εμφάνισε βαριά  πνευμονία  – συνήθης επιπλοκή του ιού Α (Η1Ν1).

Οι ειδικοί του  Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και  Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης είναι μεν χαμηλή στη χώρα μας, αλλά εφιστούν την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εκδηλώνονται με σχετική ταχύτητα ολοένα  περισσότερα κρούσματα γρίπης είναι η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ομάδα «υψηλού κινδύνου»  για σοβαρή νόσηση λόγω γρίπης θεωρούνται  περίπου 1,5 εκατομμύρια Έλληνες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για όσους ενηλίκους και ανήλικους πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, της καρδιάς, μεταβολικά νοσήματα, έχουν  χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, για τους παχύσαρκους και τις εγκύους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί συνιστούν  το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα