Σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης παρουσιάζει η παραλία των Ποτίμων

12:03 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαρότατο πρόβλημα διάβρωσης παρουσιάζει η παραλία των Ποτίμων, η μοναδική παραλία που έχει η Πάφος με μήκος 2 χιλιομέτρων και ευκολία πρόσβασης.  Η παραλία που βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέτωπο της Πάφου χρήζει βελτίωσης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της  μελέτης που ζητήθηκε απο το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το πρόβλημα διάβρωσης είναι πολύ σοβαρό, και επιβάλλεται να δοθεί προτεραιότητα για προστασία της ακτογραμμής της παραλίας των Ποτίμων.

Ο κ. Στυλιανού είπε πως με την προστασία που εισηγείται η μελέτη, δηλαδή την τοποθέτηση 10 κυματοθραυστών και την βελτίωση της παραλίας με τεχνητό εμπλουτισμό και φερτή άμμο, αλλά και την φυσική συσσώρευση άμμου λόγω των κυματοθραυστών, η παραλία των Ποτίμων θα γίνει η καλύτερη παραλία στην Πάφο, εξυπηρετώντας τόσο ντόπιους όσο και τουρίστες, και θα είναι σημείο αναφοράς για όλη την επαρχία.

Σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας που εισηγείται ο μελετητής για την παραλία των Ποτίμων, ο κοινοτάρχης της Κισσόνεργας σημείωσε πως αυτά βρίσκουν απολύτως σύμφωνους τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου , γιατί από τη μια διασφαλίζεται η προστασία της παραλίας από την διάβρωση, και από την άλλη η μέθοδος προστασίας με κυματοθραύστες, θα βοηθήσει στην συσσώρευση άμμου η οποία υπάρχει άφθονη στον βυθό της περιοχής. Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην περιοχή σχετικά με την Μαρίνα, το πάχος της άμμου στον βυθό φτάνει μέχρι τα 5 μέτρα. Αν, πρόσθεσε ο κ Στυλιανού, ο απώτερος σκοπός της μελέτης είναι η προστασία της διάβρωσης των ακτών στο βορειοδυτικό παραλιακό μέτωπο σε συνάρτηση με την δημιουργία παραλιών λουομένων και βελτίωση της παραλίας των Ποτίμων, όπως εισηγείται η μελέτη, είναι πραγματικά μονόδρομος και επιτακτική ανάγκη και είναι οπωσδήποτε βασικό αίτημα των Κισσονεργιτών.

Στην μελέτη η παραλία των Ποτίμων συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία για λήψη άμεσων μέτρων προστασίας από την διάβρωση ( βαθμολογία 65%), και σύμφωνα με την μελέτη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για προστασία. Εντούτοις οι μελετητές συνδέουν την προβλεπόμενη προστασία από την διάβρωση με την προτεινόμενη διάταξη των εξωτερικών έργων της μαρίνας, και τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμα τα κατασκευαστικά σχέδια της μαρίνας,  προτείνουν να μην συμπεριλάβουν την προστασία της παραλίας των Ποτίμων απο την διάβρωση στην πρώτη φάση υλοποίησης αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο, κάτι βρίσκει απολύτως αντίθετους το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Ο κοινοτάρχης της Κισσόνεργας ενόψει της χειμερινής περιόδου, αναφέρθηκε και στην περσινή θαλασσοταραχή όπου τα κύματα μετακίνησαν ακόμη και την προσωρινή προστασία που έχει γίνει από βράχους, και την θάλασσα να έχει καταπιεί όπως είπε κυριολεκτικά το μισό οδόστρωμα. Για μερικούς μήνες μάλιστα πρόσθεσε, η οδική αρτηρία που συνδέει την Πάφο με τον Κόλπο των Κοραλλίων και την Πέγεια είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, και τα οχήματα χρησιμοποιούσαν ένα παρακαμπτήριο χωματόδρομο με τα συνεπακόλουθα προβλήματ

Keywords
Τυχαία Θέματα