Στα ίδια επίπεδα η καλοκαιρινή περίοδος φέτος, εκτιμούν ΚΟΤ και ΕΤΑΠΠ Πάφου

19:49 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παρά τις αυξομειώσεις και ανακατατάξεις στις τουριστικές αγορές υπολογίζεται ότι η καλοκαιρινή περίοδος 2013 στο σύνολο της θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα του 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κ.Ο.Τ και πληροφόρηση από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.

Παρά τον προγραμματισμό για μια καλύτερη χρονιά 2013 οι εξελίξεις μεταξύ άλλων στον τραπεζικό τομέα και ο σφοδρός ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες συνέβαλαν αρνητικά ώστε ήδη οι αφίξεις για τους μήνες Ιανουάριο – Μάιο να κινηθούν

σε χαμηλότερα επίπεδα στην Επαρχία Πάφου από αυτά της αντίστοιχης περσινής περιόδου κατά 10-12%, σύμφωνα με το Διευθυντή της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Νάσο Χατζηγεωργίου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την τουριστική κίνηση στην Επαρχία Πάφου, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι οι αφίξεις/κρατήσεις για Μάιο και Ιούνιο είναι και αυτές κατώτερες των αναμενόμενων στην επαρχία Πάφου ενώ μειωμένα ήταν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Αισθητές μειώσεις, είπε, είχαμε από την αγγλική αγορά, την Ολλανδία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές πήγες τουρισμού.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε επίσης ότι η Πάφος λαμβάνει περίπου το 33% του ολικού εισερχόμενου τουρισμού και συγκεκριμένα είπε το 2012 προσέλκυσε περίπου 800,000 επισκέπτες.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2012 προσέλκυσε 385,000 επισκέπτες, ενώ τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο φέτος 339,000 επισκέπτες.

Όσον αφορά την Πάφο για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2012 έχει προσελκύσει 127,000 έναντι 112,000 της αντίστοιχης φετινής περιόδου, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 8-10%.

Ο κ. Χατζηγεωργίου εκτίμησε ωστόσο πως παρά το μούδιασμα στις κρατήσεις σημειώνεται ικανοποιητική κινητικότητα από τη ρωσική αγορά με πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια.

Παρατήρησε επίσης πως ανάκαμψη αναμένεται στους επόμενους 3 μήνες από κύριες αγορές ενώ καλές διαφαίνονται και οι προοπτικές για προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού. Αναφέρθηκε επίσης και στην ενίσχυση φέτος των πτήσεων της Ryanair με νέα δρομολόγια από Βέλγιο, Ισπανία, Stansted και Düsseldorf.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως στην Πάφο εκτελούνται προγραμματισμένες ολόχρονα από την Easy jet, Τransaero, British Αirways, RyanAir και Air Bulgaria, ενώ δεκάδες πτήσεις εβδομαδιαίως από ναυλωμένα αεροσκάφη με προέλευση ευρωπαϊκές κυρίως χώρες.

Ο κ Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης σε σχέση με σωρεία βελτιωτικών έργων.

Μερικά από αυτά, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία Τεχνητού Ύφαλου με τη βύθιση σκάφους στην περιοχή Γεροσκήπου που αναμένεται να είναι διαθέσιμος την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Ένα έργο που θα συμβάλει – όπως είπε – στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και της εικόνας του προορισμού γενικότερα.

Η δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών στην πόλη και επαρχία Πάφου. Το έργο «ανακαλύπτω την Πάφο με το Ποδήλατο», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, έχει ως στόχο την ετοιμασία διαδρομών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οικογένειες και μη επαγγελματίες ποδηλάτες για γνωριμία με τον προορισμό ενώ – όπως είπε- αναμένονται να δημιουργηθούν 30 τουλάχιστον νέες διαδρομές και θα είναι διαθέσιμες στο κοινό σε ενάμιση περίπου μήνα.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάπτυξη αναρριχητικού τουρισμού και την εξεύρεση και άλλων πεδίων αναρρίχησης, προσθέτοντας πως ήδη έχει παρθεί σχετική άδεια από το Ταμείο Θήρας για άνοιγμα διαδρομών στο Βράχο Μετέωρα στο χωριό Επισκοπή Πάφου που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των βράχων αναρριχήσεων της Κύπρου γενικότερα.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης συγκαταλέγεται επίσης η ανάδειξη της κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας και προϊόντων μέσα από την ετοιμασία έκδοσης παραδοσιακών συνταγών της Πάφου, ετοιμασία σήματος πιστοποίησης κυπριακής κουζίνας, και επαναξιολόγηση των δρόμων του κρασιού, αλλά και η τοποθέτηση ατομικών συστημάτων ξενάγησης αρχικά στο αρχαιολογικό πάρκο Κάτω Πάφου και μετέπειτα σε άλλους χώρους ενδιαφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα