Στα τέλη Ιουλίου εκτιμά η Τράπεζα Κύπρου ότι θα εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης

13:47 27/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι τις 31 Ιουλίου η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης και να έχει καθοριστεί και ποιό μέρος του ποσοστού του 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας που παραμένει δεσμευμένο θα μετατραπεί σε μετοχές και ποιο θα επιστραφεί στον καταθέτη.

Αυτό δήλωσε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, ο Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας

Μιχάλης Στυλιανού, ο οποίος είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα συζήτησε το θέμα αυτό σε συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο της Τρόικας που βρισκόταν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε με την Τρόικα όπως τροποποιηθεί το σχετικό διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας που προβλέπει ότι το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές θα πρέπει να καθοριστεί μέσα σε περίοδο 90 ημερών από την ημέρα υποβολής της έκθεσης αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου.

Ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα υπέβαλε αίτημα προς την Τρόικα όπως αυτός ο χρόνος μειωθεί και συμφωνήθηκε, συνέχισε, όπως η έξοδος της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης καταστεί δυνατή μέσα σε 15 μέρες από την υποβολή της έκθεσης αποτίμησης και όχι σε 90.

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι εάν προχωρήσουν οι διαδικασίες αποτίμησης της Τράπεζας Κύπρου τότε η τελική έκθεση θα είναι έτοιμη γύρω στις 15 Ιουλίου και άρα μέχρι τις 31 Ιουλίου θα καθοριστεί και ποιό μέρος του 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου θα μετατραπεί σε μετοχές.

Στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής συνεχίστηκε η συζήτηση επί της πρότασης του βουλευτή, Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου τροποποιεί τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία μεσεγγύησης με άνοιγμα λογαριασμού μεσεγγύησης και το διορισμό φορέα μεσεγγύησης σε σχέση με πιστωτικό ίδρυμα το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, να εξέρχεται του καθεστώτος αυτού το ταχύτερο.

Συγκεκριμένα, με την εν λόγω πρόταση νόμου το ήδη δεσμευμένο ποσοστό του 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου θα μεταφερθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό μεσεγγύησης μέχρι να ξεκαθαρίσει ποίο θα είναι το τελικό ύψος του ποσού που θα μετατραπεί σε μετοχές ή καταθέσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι μέσα από τη συζήτηση σήμερα «έχει διαφανεί ότι ενδεχομένως να υπάρχει συμφωνία για κάποιες από τις πτυχές των προτεινόμενων τροπολογιών, αλλά ενδεχομένως να έχουμε διαφωνίες κυρίως από πλευράς της Τρόικας για κάποιες άλλες εισηγήσεις».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη διαφωνία της Τρόικας όσον αφορά τη δημιουργία ενός λογαριασμού μεσεγγύησης γιατί θεωρεί ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα καθυστερήσει η διαδικασία εξυγίανσης της τράπεζας Κύπρου.

«Επειδή δεν είναι η πρόθεση της Βουλής να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως αυτή η πτυχή της πρότασης νόμου να αποσυρθεί και να παραμείνουν άλλες εισηγήσεις που φαίνεται να τυγχάνουν της αποδοχής τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος έφερε για παράδειγμα την εισήγηση σύμφωνα με την οποία η αρχή εξυγίανσης θα συναποτελείται πλέον τόσο από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και τον Υπουργό Οικονομικών η οποία φαίνεται, όπως είπε, να γίνεται αποδεκτή.

Είπε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν είναι τόσο αισιόδοξος όσον αφορά την έξοδο της τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουλίου «με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες που έχουμε». Μακάρι έτσι να γίνει αλλά ο υφιστάμενος νόμος δίνει πολύ μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στην αρχή εξυγίανσης για να ολοκληρώσει τη διαδικασία», είπε.

Είπε ότι «εμείς θέλουμε να δούμε και το διάταγμα να τροποποιείται και ο νόμος να τροποποιηθεί έτσι ώστε να προνοεί μικρότερα χρονικά διαστήματα σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης».

Ο Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Μιχάλης Στυλιανού είπε ότι το θέμα συζητήθηκε μαζί με το κλιμάκιο της Τρόικας που βρισκόταν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα και επεσήμανε ότι η Τρόικα είναι επιφυλακτική ως προς τη δημιουργία αυτού του ειδικού λογαριασμού.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Τρόικα ζητά όπως προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα βοηθήσει την έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης.

Είπε, επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το διορισμό ανεξάρτητου εκτιμητή και πρόσθεσε ότι η εν λόγω πρόταση νόμου ενδεχομένως να καθυστερήσει τη διαδικασία εξόδου της τράπεζες από το καθεστώς εξυγίανσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση νόμου και με τις πρόνοιες της, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του Υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία εξόδου της τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Ο κ. Λαζάρου, εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ότι «δεν έχουμε εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα με την προτεινόμενη πρόταση νόμου από νομικής απόψεως».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «γίνονται σημαντικά βήματα για να επιταχυνθεί η διαδικασία απεγκλωβισμού της τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς της διαχείρισης».

Είπε ότι με τη σύμφωνη γνώμη και της Τρόικας θα μειωθεί σημαντικά η χρονική περίοδος για έξοδο της τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης από 90 σε 15 μέρες από την ημέρα υποβολής της έκθεσης αποτίμησης της τράπεζας Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι η είναι μια θετική πρόταση και αποτελεί ένα βήμα εξομάλυνσης και εξόδου της τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Σχολιάζοντας ότι μέχρι 15 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η έκθεση αποτίμησης των ενεργητικών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου και δεκαπέντε μέρες αργότερα η Τράπεζα θα εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «είναι κάτι πολύ σημαντικό».

«Αντιλαμβάνεστε, η πορεία της οικονομίας μας τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, από την εξομάλυνση στο τραπεζικό σύστημα , γι, αυτό πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές δυνάμεις, προσβλέπουν στην ομαλή έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς της εξυγίανσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση νόμου, ο κ. Παπαγεωργίου «έχουν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις, δυστυχώς από την Τρόικα όσον αφορά την μεσεγγύηση, δηλαδή το να τοποθετηθεί ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που είναι δεσμευμένα σε αυτό που στην Κύπρο λέμε ένα ειδικό λογαριασμό, μεσεγγύησης».

«Ήδη θεωρούν ότι θα προκαλέσει κάποια καθυστέρηση. Ήταν μια γενική πεποίθηση εκεί, ότι εάν πρόκειται πράγματι γρήγορα να προχωρήσει η διαδικασία μπορεί να γίνει αυτό και χωρίς μεσεγγύηση», κατέληξε .

Keywords
Τυχαία Θέματα