Στεφάνου: Η πρόταση του Προέδρου για την Αμμόχωστο δημιουργεί δυναμική λύσης

10:12 26/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο μπορεί να δημιουργήσει μέσα από την κατάλληλη συγκυρία, δυναμική λύσης στο Κυπριακό, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η κυριαρχία του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία: μια διαδικασία μετάβασης», στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η πολιτική του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό είναι ενεργητική και όχι παθητική, καθώς επιδιώκει μέσω πρωτοβουλιών και προτάσεων τη

δημιουργία δυναμικών, για να αλλάξει η Τουρκία πολιτική στο Κυπριακό και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

Συμπλήρωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ένας μοχλός που μπορεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να δημιουργήσει δυναμική λύσης και πρόσθεσε ότι η συνέχιση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της Τουρκίας σημαίνει και συνέχιση της ύπαρξης του μοχλού άσκησης πίεσης και επιρροής.

«Στην παρούσα φάση του Κυπριακού με τα προβλήματα να φαντάζουν ανυπέρβλητα λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς, το θέμα της Αμμοχώστου και η πρόταση που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος από το 2010, αποτελεί ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει, μέσα από την κατάλληλη συγκυρία, μεγάλη δυναμική λύσης», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συνέχισε, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι εμπλεκόμενο μέρος στις εξελίξεις της Κύπρου για περισσότερο από έξι δεκαετίες, τουλάχιστον, και παρά το ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, που από το 1974 παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιστημονική και συστηματική μελέτη της χώρας αυτής απουσίαζε μέχρι πρόσφατα σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της έλλειψης επιστημονικής και συστηματικής μελέτης για την Τουρκία, κυριάρχησαν διάφορα στερεότυπα στον πολιτικό λόγο, αλλά και στην κυπριακή κοινωνική συνείδηση για την Τουρκία.

Οπως είπε, η πολιτική λύσης δεν μπορεί να καθοδηγείται από στερεότυπα, αλλά επιβάλλεται να έχει ξεκάθαρους στόχους, να καθοδηγείται από αρχές και να είναι ρεαλιστική.

Συμπλήρωσε ότι χωρίς σαφή γνώση των πραγματικών δεδομένων και των συνθηκών, μια πολιτική δύσκολα μπορεί να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και καθοδηγείται από συνθήματα που οδηγούν σε κακοτοπιές. Είπε εξάλλου ότι ο ελληνισμός στο παρελθόν γνώρισε καταστροφές και τραγωδίες με την πολιτική των μεγάλων λόγων και των μεγάλων συνθημάτων.

Αναφερόμενος στο στερεότυπο που υπάρχει, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό και να συνεργαστεί για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, διερωτήθηκε προς τι ο διακοινοτικός διάλογος.

Ο κ. Στεφάνου συμπλήρωσε ότι μια λογική προέκταση αυτής της στερεότυπης σκέψης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με τα διχοτομικά τετελεσμένα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και κατοχή, γιατί είναι μάταιο να αναμένεται λύση, εκτός, όπως είπε, αν ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η απελευθέρωση της Κύπρου μπορεί να προέλθει με τη χρησιμοποίηση

Keywords
Τυχαία Θέματα