Στη Λευκωσία η 1η Συνάντηση ΑΕΙ Τμημάτων ΜΜΕ Ελλάδας και Κύπρου

12:58 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο τη γνωριμία καθηγητών και φοιτητών-μελλοντικών δημοσιογράφων και επικοινωνιολόγων και τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου (forum) φυσικής και ψηφιακής συνεργασίας πραγματοποιείται από 17-21 τρέχοντος, στη Λευκωσία, η Α΄ Συνάντηση Καθηγητών και Φοιτητών των Τμημάτων και Προγραμμάτων Δημοσιογραφίας, Μέσων και Επικοινωνίας δέκα Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Από κυπριακής πλευράς

συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Frederick/Τμήμα Δημοσιογραφίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου/Management & Marketing, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας//Τμήμα Επικοινωνιών, το ΤΕΠΑΚ/Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου/Ινστιτούτο Μελετών Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου/Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών (6 ΑΕΙ).

Από ελλαδικής πλευράς, συμμετέχουν το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα ΜΜΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Τμήμα Δημοσιογραφίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου /Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (4 ΑΕΙ).

Κατά την 1η αυτή Συνάντηση, ο Νίκος Λέαντρος, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σε χαιρετισμό του, είπε ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ένα δίκτυο στην κοινωνία που θα επιτρέψει και στα πανεπιστήμιά μας και στην ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεργαστούν με κοινές πρωτοβουλίες.

Ανέφερε ότι αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν και μια ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με τις επαγγελματικές οργανώσεις και την ευρύτερη κοινωνία και αυτός είναι ο στόχος μας, η παρουσίαση της δουλειάς των πανεπιστημίων που θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν περισσότερο από το παρελθόν δεσμοί πανεπιστημίων – κοινωνίας – ευρύτερου χώρου ΜΜΕ.

Ο κ. Λέαντρος χαρακτήρισε το πρόγραμμα της 1ης Συνάντησης «εντυπωσιακό, εξαιρετικό και πολύπλευρο» και αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής στη Λευκωσία, «μία πόλη η οποία φέρει ακόμη, δυστυχώς, μετά από 40 χρόνια, τα σημάδια του πολέμου, της κατοχής και της εισβολής, μια πόλη με τραύματα και ακριβώς για αυτό αποτελεί και ένα παράδειγμα ότι οι κοινωνίες που είναι συγκροτημένες και που παλεύουν, ξεπερνάνε τα τραύματα και τις δυσκολίες και προχωράνε».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick Κωστάκης Κωνσταντίνου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και ειδικά αυτούς από την Ελλάδα, είπε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η παραμονή σας στην Κύπρο να μείνει αξέχαστη και σημείο αναφοράς στη σχέση σας με το πολύπαθο νησί μας».

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνούμε Ελλάδα και Κύπρος, αυτή η συνάντηση στέλνει το μήνυμα ότι πολλές φορές Ελλάδα και Κύπρος πατάμε γερά στις δικές μας δυνάμεις και παρά την κρίση – προς πείσμα του κάθε εχθρού και υπονομευτή της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των λαών μας, προς πείσμα ακόμα και του κακού εαυτού μας – στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι στην Κύπρο «δίνουμε σήμερα διπλή μάχη» και ενάντια στην οικονομική κρίση και τις συνέπειές της αλλά και ενάντια στη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας, είμαστε όμως βέβαιοι ότι με την αγωνιστικότητα και την εργατικότητά μας θα αποδείξουμε για πολλοστή φορά πως όταν θέλουμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο, η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Δέσποινα Μαρτίδου – Φορσιέρ είπε ότι η διαπανεπιστημιακή συνεργασία είναι βασικό κριτήριο ανάπτυξης και αξιολόγησης των πανεπιστημίων, κάτι το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στη διαδικασία της Μπολόνια η οποία αναφέρθηκε σε αυτό το στόχο και μέσα σε αυτά τα πλαίσια συνεχώς συνομολογούνται διμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια, οργανισμούς και πανεπιστημιακά δίκτυα.

Η κ. Φορσιέρ είπε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα απτό δείγμα προώθησης θεματικής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ ενώ ο διπλός στόχος της συνάντησης για γνωριμία καθηγητών και φοιτητών στον τομέα των ΜΜΕ και για δημιουργία σταθερού δικτύου φυσικής και ψηφιακής συνεργασίας τους είναι ιδιαίτερα εύστοχος και επίκαιρος.

Καταλήγοντας, είπε ότι εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών ανά την Ευρώπη, «η ενίσχυση του δημοσιογραφικού έργου, της καλλιέργειας του δημοσιογραφικού ήθους και η προώθηση διαπανεπιστημιακής έρευνας και καινοτομίας στο χώρο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας είναι εκ των ων ουκ άνευ γιατί ο ρόλος της δημοσιογραφίας εν καιρώ κρίσεων αποτελεί θεματοφύλακα της δημοκρατίας και της ενεργούς πολιτότητας».

Εκ μέρους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλη Παπαϊωάννου, η Προϊστάμενη Επικοινωνίας της Πρεσβείας, η Αικατερίνη Λάμπρου είπε ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία στην προσπάθεια εξοικονόμησης δημόσιων πόρων και ανάκαμψης της οικονομίας.

Η κ. Λάμπρου είπε ότι η ταυτότητα και η πηγή δύναμης και ανανέωσης του Ελληνισμού και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού ανευρίσκονται στην ιστορία, στη γνώση και στην κριτική σκέψη και αυτές οι δυνάμεις σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής είναι ικανές να συμβάλουν ουσιαστικά στην πορεία ανάκαμψης και στην προβολή της πραγματικής εικόνας των κοινωνιών μας.

Αναφερόμενη στην ιδέα της εγκαθίδρυσης συναντήσεων Σχολών ΜΜΕ Ελλάδας και Κύπρου, είπε ότι η Πρεσβεία της Ελλάδας αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία κατά ένα υποστηρικτικό ρόλο από το Σεπτέμβρη του 2012 μέχρι σήμερα και εκτιμά ότι πρόκειται για μια αμιγή διαπανεπιστημιακή πρωτοβουλία η οποία διαθέτει χαρακτήρα οριζόντιας και ανοικτής σε άλλα ιδρύματα συνεργασίας, η οποία ενέχει σημαντική δυναμική και αναδεικνύει την υψηλή κατάρτιση, το έργο και τη δημιουργικότητα εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής συνάντησης γιατί προάγει την αρχή της διασυνοριακής συνεργασίας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία μόνο θετικά θα μπορεί να δώσει και στους φοιτητές και στους καθηγητές.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση δεν θα πέσει θύμα της προσπάθειάς μας για διόρθωση των δημοσιονομικών μας και πρέπει να περάσουμε το μήνυμα πως ιδιαίτερα τώρα η εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση διότι και σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο υψηλά προσόντα διαθέτουν οι απόφοιτοί μας τόσο περισσότερες και καλύτερες προοπτικές έχουν για να βρουν εργασία και μάλιστα εργασία ποιότητας.

Καταλήγοντας, είπε ότι για να πετύχουμε αυτό το στόχο χρειαζόμαστε ένα μοντέλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα κτίζει πάνω σε αυτά που έχουμε πετύχει και να μπορεί να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα που με σεβασμό στην αυτονομία να αναδεικνύουν τη βαθειά ευρωπαϊκή παράδοση στον τομέα της διδασκαλίας και με επένδυση στην έρευνα και καινοτομία να προετοιμάζουν τους φοιτητές τους για να ενταχθούν με αξιώσεις στον κόσμο της εργασίας.

Από το Πανεπιστήμιο Frederick, η Νατάσσα Φρειδερίκου, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητών, καλωσόρισε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου όλους τους παρευρισκόμενους και είπε ότι η συνεργασία κυπριακών και ελλαδικών Πανεπιστημίων σε αυτή την κρίσιμη εποχή που διέρχονται οι χώρες μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας και να αναπτύξουμε νέες πρωτοβουλίες προς πολλές κατευθύνσεις.

Πρόσθεσε ότι «η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, πέραν από τη μετάδοση και δημιουργία γνώσης αποτελούν στις μέρες μας και άμεση παραγωγική δύναμη που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην πρόοδο.

Η κ. Φρειδερίκου έθεσε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick στη διάθεση αυτής της πρωτοβουλίας και δήλωσε βέβαιη για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου συνεργασίας σε φυσικό και διαδικτυακό επίπεδο.

Χορηγοί επικοινωνίας της συνάντησης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕΜΠΕ). Στα πλαίσια της συνάντησης καθηγητές και φοιτητές θα ξεναγηθούν το ερχόμενο Σάββατο στα γραφεία του ΚΥΠΕ στη Λευκωσία και θα ενημερωθούν για τη δράση του Πρακτορείου από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου, Λάρκο Λάρκο και τον Αναπληρωτή Διευθυντή και Αρχισυντάκτη, Γιώργο Πενηνταέξ.

Keywords
Τυχαία Θέματα