Στη Σύνοδο του ΣτΕ για την ποιότητα της Εκπαίδευσης ο Υπ. Παιδείας

09:19 29/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με αντικείμενο συζήτησης τη διακυβέρνηση εκπαιδευτικών συστημάτων και ποιότητα της εκπαίδευσης ως κινητήριες δυνάμεις των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στα περισσότερα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, μεταξύ 26 και 27 Απριλίου 2013, η 24η Διαρκής Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας του ΣτΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος.

“Για τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η σχέση μεταξύ της Διακυβέρνησης των Συστημάτων Εκπαίδευσης και της Ποιοτικής Αναβάθμισης της Εκπαίδευσης είναι καθοριστική”, είπε ο κ. Κενεβέζος, προσθέτοντας πως “η ποιότητα της εκπαίδευσης είναι συνυφασμένη με ένα σύστημα διακυβέρνησης, που αναγνωρίζει τις διάφορες αποστολές της, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως τη μεταρρύθμισή του συστήματος”.

“Παράλληλα”, είπε ο κ. Κενεβέζος, “προσβλέπει στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής και ουσιαστικής συμμετοχής όλων των εταίρων (γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και τοπικής κοινότητας) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη συνολική διαχείριση των ζητημάτων και αποφάσεων που αφορούν σε αυτή”.

Ο κ. Κενεβέζος, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, χαιρέτισε την Ολομέλεια της 24ης Διαρκούς Συνόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις πρακτικές αναφορικά με την ανάπτυξη στρατηγικών για τη διακυβέρνηση και την ποιοτική εκπαίδευση.

Επίσης, έδωσαν κατεύθυνση για τη μελλοντική δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συγκεκριμένα ζητήματα και εξέτασαν, ανάμεσα σε άλλα, επιμέρους θεματικές όπως η αποκέντρωση, η κοινωνική συμμετοχή και η ενίσχυση των τοπικών Αρχών στη διακυβέρνηση της εκπαίδευσης, όπως επίσης η καταπολέμηση της διαφθοράς και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, η εμπλοκή των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών στη διακυβέρνηση, τη διαχείριση και την ποιοτική εκπαίδευση.

Οι Υπουργοί υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Ελσίνκι, στην οποία τονίζεται η ανάγκη για την υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών, που προάγουν την ποιοτική εκπαίδευση στη βάση ίσων ευκαιριών καθώς και την εμπέδωση της δημοκρατικής κουλτούρας στη διακυβέρνηση των εκπαιδευτικών συστημάτων στις χώρες των οποίων το σύστημα επιδεικνύει ελλείμματα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Υπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το δημόσιο σχολείο “Χιντεκίβι” και να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, την Επίτροπο Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλα Βασιλείου, καθώς και τη Βουλευτή του φινλανδικού κοινοβουλίου και φίλη της Κύπρου, Σατού Χααπάνεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα