Στήριξη ΠΑΣΥΠΙ στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΚΑ

13:05 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη στήριξη της Παγκύπριας Συντεχνίας των Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) των Κυπριακών Αερογραμμών στις προσπάθειες της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του εθνικού μας αερομεταφορέα εκφράζει η ηγεσία της συντεχνίας. Παράλληλα διατυπώνει τη θέση πως το θέμα της καθόδου εμπειρογνωμόνων της Luftansa δεν είναι δουλειά των συντεχνιών αλλά του ιδιοκτήτη της εταιρείας που είναι το κράτος.

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΠΙ συναντήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και της συμφωνίας που έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε επίσης πως θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με όλους τους εμπλεκομένους.

O Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πέτρος Σουππουρής δήλωσε πως κατά τη συνάντηση έκαναν μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του σχεδίου για εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Είπε πως διαπίστωσαν ότι «η διυπουργική επιτροπή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα και στα δυο-τρία άλλα βήματα τα οποία έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό, δηλαδή την αποχώρηση του προσωπικού και την κάθοδο των εμπειρογνωμόνων για να χειριστούν την εταιρεία μέχρι το τέλος του χρόνου».

Υπογράμμισε πως «η συντεχνία μας δήλωσε ότι θα συμπαρίσταται και θα βοηθήσει τη διυπουργική επιτροπή για να γίνουν όλα αυτά τα βήματα τάχιστα. Είναι ο μόνος τρόπος για εξυγιανθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να ενδιαφερθεί και ξένος επενδυτής», πρόσθεσε.

Εξάλλου σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε σχέση το θέμα των εμπειρογνωμόνων της Lufthansa, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ είπε πως «δεν είναι δουλειά των συντεχνιών με το ποιός θα κάνει τη διοίκηση της εταιρείας».

«Είναι δουλειά του ιδιοκτήτη που είναι το κράτος, το οποίο πρέπει να αποφασίσει και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει, και δεν είναι ζήτημα συμφωνίας μεταξύ των συντεχνιών», πρόσθεσε.

Οπότε, ανέφερε, «η Κυβέρνηση, το ΔΣ και η Διεύθυνση πρέπει να αποφασίσουν σύντομα να φέρουν τους εμπειρογνώμονες στην Κύπρο».

Σημείωσε πως «μας ξενίζει το ότι ξαφνικά, πριν να έλθουν οι εμπειρογνώμονες της Lufthansa στην Κύπρο, βρίσκονται συντεχνίες οι οποίες ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο», και πρόσθεσε πως πρέπει να έλθουν οι εμπειρογνώμονες.

«Έχουμε κάνει σχέδιο το Νοέμβριο, η Air France μας είπε τα ίδια πράγματα, η Lufthansa μας λέει τα ίδια πράγματα. Τώρα που είμαστε στην υλοποίηση μας ξενίζει για ποιό λόγο οι άλλες συντεχνίες και η υπό παραίτηση διεύθυνση και διοίκηση δεν θέλουν να έλθουν οι εμπειρογνώμονες στην Κύπρο».

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΠΙ χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη στάση άλλων συντεχνιών στο διορισμό ξένων εμπειρογνωμόνων στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η ΠΑΣΥΠΙ εκφράζει έντονες ανησυχίες και πολλά ερωτηματικά για τη στάση που τηρούν οι συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ και ΣΥΔΙΚΕΚ στο θέμα του διορισμού των ξένων εμπειρογνωμόνων για να αναλάβουν την εφαρμογή και υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Όπως αναφέρεται “οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΠΙ τόνισαν στην υπουργική επιτροπή ότι επιβάλλεται η άμεση εμπλοκή των ξένων εμπειρογνωμόνων ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης στην εταιρεία. Επίσης η ΠΑΣΥΠΙ διατύπωσε πολλές ανησυχίες και ερωτηματικά για την στάση των άλλων συντεχνιών οι οποίες με διάφορες αδικαιολόγητες και ανύπαρκτες αιτιάσεις φέρουν ενστάσεις στον διορισμό των ξένων εμπειρογνωμόνων”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “όπως ανάφερε η ΠΑΣΥΠΙ ο διορισμός των ξένων εμπειρογνωμόνων δεν είναι αρμοδιότητα ή όχι των συντεχνιών αλλά του κράτους που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και την αναδιάρθρωση της”.

Ακόμα η ΠΑΣΥΠΙ τονίζει ότι ο “διορισμός εμπειρογνωμόνων για να αναλάβουν την εφαρμογή του σχεδίου Αναδιάρθρωσης που προβλέπει την αλλαγή των διευθυντών και την αποχώρηση πλεονάζοντος προσωπικού είναι απόφαση της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Προστίθεται πως “στα πλαίσια αυτά η ΠΑΣΥΠΙ διαβεβαίωσε την υπουργική επιτροπή ότι τα μέλη της είναι διατεθειμένα και αποφασισμένα να στηρίξουν πλήρως τις κυβερνητικές προσπάθειες για πιστή εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης και διάσωσης της εταιρείας. Μάλιστα η ΠΑΣΥΠΙ τόνισε ότι τα μέλη της είναι διατεθειμένα να εργάζονται για να λειτουργεί κανονικά η εταιρεία, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των άλλων συντεχνιών”, προστίθεται.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΠΙ καλεί τις άλλες συντεχνίες να σταματήσουν να φέρνουν προσκόμματα στην ομαλή εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης και να στηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια για διάσωση της εταιρείας, μακριά από σκοπιμότητες και στενά συνδικαλιστικά συμφέροντα.

Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εποικοδομητική στάση για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών που τόσο ανάγκη τις έχει ο τόπος αυτή την περίοδο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως για σήμερα είναι προγραμματισμένη και συνάντηση με τους εκπροσώπους των μηχανικών της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα