Στήριξη προς το κυπριακό ΥΠΕΣ για θέματα Προεδρίας υποσχέθηκε ο Τ. Γιαννίτσης

12:05 21/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Τη στήριξη του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα που θα  απασχολήσουν του κυπριακό ΥΠΕΣ σχετικά με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ  το δεύτερο εξάμηνο του 2012, έλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης  ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας Τάσο  Γιαννίτση.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας ΥΠΕΣ δήλωσε ότι υποσχέθηκε στον κ.  Συλικιώτη ότι το Υπουργείο του θα προσφέρει οποιαδήποτε εμπειρία μπορεί σε  θέματα που απασχολούν

ή θα απασχολήσουν την Κύπρο σε σχέση με την Προεδρία.  Πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο πως το ΥΠΕΣ της Ελλάδας έχει μια πολύ καλή σχέση  και συνεργασία για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

«Ηταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση γιατί και η προσωπική επαφή είναι μια εξαιρετική προϋπόθεση για να πάει καλά η οποιαδήποτε σχέση συνεργασίας θα χρειαστεί στο μέλλον», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης τις «πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τις προκλήσεις που έχει η καινούρια Κυβέρνηση της Ελλάδας, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στο διεθνές πεδίο και να εμπεδώσει και μια εμπιστοσύνη και ένα αίσθημα ασφάλειας επίσης στο εσωτερικό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «περνάμε αρκετά δύσκολες φάσεις».

Από πλευράς του, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι με τον Ελληνα ομόλογό του συζήτησαν τις προτεραιότητες που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών στα θέματα της Προεδρίας της ΕΕ, ιδιαίτερα στα θέματα που συζητούνται αυτή την περίοδο σε επίπεδο ΕΕ, τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι σε αυτά τα θέματα υπάρχει μια ταύτιση απόψεων με την Ελλάδα και από κοινού υπάρχει διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλαδή της ισότιμης κατανομής βαρών και ευθυνών στην Ευρώπη στη διαχείριση των θεμάτων ασύλου και μετανάστευσης αλλά και στον στόχο που θέτει ολόκληρη η Ευρώπη για την υλοποίηση μέχρι το τέλος του 2012 του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Είπε επίσης ότι αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι δύο Κυβερνήσεις, για αντιμετώπιση των προβλημάτων ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν τα θέματα μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα κλείνει ένας χρόνος από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης που κωδικοποιήθηκε με το όνομα «Καλλικράτης» και είπε ότι ενημέρωσε επίσης τον κ. Γιαννίτση για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, η μελέτη της οποίας έγινε από το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας.

«Πάντοτε αξιοποιούμε την πείρα και της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχοντας πάντοτε επίγνωση του δικού μας μεγέθους», είπε.

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Γιαννίτση συμφώνησαν στην συνέχιση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων με την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων τόσο όσον αφορά τις αλλαγές και τις πολιτικές που γίνονται στις δύο χώρες, όσο και ιδιαίτερα στις πολιτικές που ακολουθούνται στην

Keywords
Τυχαία Θέματα