Στις διαπραγματεύσεις θα φανεί η βούληση του κ. Αναστασιάδη, δηλώνει ο Έρογλου

18:00 27/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πολιτική βούληση του κ. Αναστασιάδη για λύση, ο οποίος προσπαθεί να δείξει ότι θα είναι ένας νέος ηγέτης σε μια νέα εποχή, θα τη δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στην Προύσα, στην Τουρκία, όπου βρίσκεται.

Μιλώντας στον πρόεδρο και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Τούρκων «Μαχητών Ηρώων», ο κ. Έρογλου είπε επίσης ότι «είναι για εμάς απαραίτητο μετά από

μια συμφωνία να υπάρχει η συνέχεια των εγγυήσεων της Τουρκίας». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως για να υπάρξει μια συμφωνία πρέπει να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, λέγοντας πως η τουρκική και η τ/κ πλευρά έχουν αυτή τη βούληση και το απέδειξαν αποδεχόμενες τα σχέδια που έχουν καταθέσει οι ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με τα μηνύματα ειρήνης, όπως αναφέρεται, που έστειλε ο «νέος ηγέτης των Ε/κ», ο Ντερβίς Έρογλου είπε πως το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία. «Υπάρχει μια μητέρα πατρίδα και εμείς ζούμε ευτυχισμένοι στη σκιά της. Βεβαίως και κανείς δεν θέλει να υπάρξει πόλεμος. Εσείς που συμμετείχατε σε πόλεμο ξέρετε τι αυτός σημαίνει. Και εγώ ως γιατρός που περιέθαλπε σε νοσοκομείο τους τραυματίες είδα τι σημαίνει πόλεμος και τι πόνο δημιουργεί. Γι αυτό εργαζόμαστε ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε όμορφες και καλύτερες συνθήκες».

Από το 2003, συνέχισε, όσες φορές προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα, η ε/κ πλευρά αντιδρούσε, υποστηρίζοντας ότι έχουν δώσει μηνύματα στη διεθνή κοινότητα ότι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. «Δεν υπάρχει πλέον τίποτε να μας κατηγορήσουν». Είναι, ισχυρίστηκε, η πλευρά που ζει κάτω από «εμπάργκο», αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ευχόμενος σύντομα να αρθούν αυτά τα «εμπάργκο». «Δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να μην ακούει». Επανέλαβε την πρότασή του για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία, την οποία – είπε – απέρριψε η ε/κ πλευρά. «Σκέφτομαι ότι τη βούληση για λύση του Νίκου Αναστασιάδη, που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο νέος ηγέτης στη νέα εποχή, θα τη δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στην ερώτηση εάν έχει ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Έρογλου απάντησε ότι εφόσον ο ίδιος θέλει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων έχει ελπίδες, λέγοντας πως δεν πρέπει να είναι μόνο δική του ελπίδα κάτι τέτοιο αλλά και της άλλης πλευράς. Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα απόσυρσης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο σε περίπτωση συμφωνίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν δώσαμε υπόσχεση για κάτι τέτοιο. Η Τουρκία πρέπει να βρίσκεται στην Κύπρο ως εγγυήτρια». Μετά από μια συμφωνία, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο γι’ αυτούς να υπάρχει η συνέχεια των εγγυήσεων της Τουρκίας. -

Keywords
Τυχαία Θέματα