Στις Συνόδους του Ecofin και του Eurogroup ο Σιαρλής

12:22 7/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή  για να προεδρεύσει του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin), στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το Ecofin θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, ενώ μια μέρα πριν, θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Σιαρλή.

Στο περιθώριο των δύο Συναντήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει επαφές σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης και ειδικότερα το πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόικας.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, οι εργασίες του Ecofin θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, το απόγευμα, με την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου Κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνάντησης του Eurogroup.

Το πρωί της επόμενης μέρας  θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών του ESM και αμέσως μετά οι Υπουργοί  θα έχουν πρόγευμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση.

Θα συζητήσουν, επίσης, τις εξελίξεις που ακολούθησαν μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Ιούνιο, όσον αφορά την περαιτέρω προώθηση της δημιουργίας μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του Ecofin, οι Υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε απολογισμό των εξελίξεων σχετικά με την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μέσω μίας διαδικασίας που είναι γνωστή ως «ενισχυμένη συνεργασία» από ένα περιορισμένο αριθμό κρατών-μελών.

Η Προεδρία του Συμβουλίου θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί των νομοθετικών προτάσεων αναθεώρησης των κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων επενδύσεων και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων.

Οι υπουργοί θα τύχουν, επίσης, ενημέρωσης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την Οδηγία για καταπολέμηση, μέσω της ποινικοποίησης, της απάτης και άλλων παρανόμων ενεργειών που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Η Προεδρία του Συμβουλίου θα ενημερώσει, επίσης, τους Υπουργούς για τις εξελίξεις σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο  Άτυπο Συμβούλιο του Ecofin στη Λευκωσία, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, και συγκεκριμένα για τις προτάσεις του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά το χειρισμό των προτάσεων για την εποπτεία των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ζήτημα του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» και τις πιθανές αλλαγές στον τρόπο «επιτήρησης» των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστού

Keywords
Τυχαία Θέματα