Στο Υπουργικό το πλαίσιο του Προϋπολογισμού 2014, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ

14:55 22/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2014 στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, μετά από εκδήλωση του ΣΕΛΚ για την οικονομία στη Λευκωσία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν μελετά περαιτέρω περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο αλλά στις δαπάνες, σημειώνοντας ότι «υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονομήσεων».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε

ότι τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην Τράπεζα Κύπρου πρέπει «κατεπειγόντως να υπερπηδηθούν», υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση και τελική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Απαντώντας σε ερώτηση για αύξηση των φορολογιών, είπε ότι «δεν θεωρώ πως η συνεχής αύξηση των φορολογιών αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο». Εξέφρασε την άποψη ότι «η συνεχής αύξηση των φορολογιών ειδικά σε καιρό ύφεσης έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα».

Εξήγησε ταυτόχρονα ότι «αναγκαστήκαμε υπό τις περιστάσεις να αποδεχθούμε – τα τελευταία χρόνια – μια σειρά φορολογιών», προσθέτοντας ότι «η θέση της Κυβέρνησης όπως την έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Θα διασφαλίσουμε από τη μια τη φορολογική σταθερότητα που χρειάζεται ακριβώς για να συμβάλει στην αποκατάσταση του θετικότερου επενδυτικού κλίματος και την ίδια ώρα αν χρειάζεται λήψη των όποιων πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων». Αυτά, ανέφερε, «θα είναι προς την κατεύθυνση του ελέγχου, της εξυγίανσης και προκειμένου του περιορισμού των δημοσίων δαπανών».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ακριβώς ο λόγος που επιβάλλει αυτή τη φορά την ταχεία και αποφασιστική εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, εκείνων των μέτρων δηλαδή που εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχαμε υλοποιήσει είναι αυτός, να μπορέσουμε να περιορίσουμε αχρείαστες δημόσιες δαπάνες».

Σύμφωνα με τον Υπουργό «μια ανάγνωση των ετήσιων εκθέσεων της Γενικής Ελέγκτριας καταδεικνύει πάμπολλες περιπτώσεις κρατικών δαπανών που ούτε δικαιολογούνται, ούτε συμβάλλουν στην πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ως προς το κατά πόσο θα υπάρξουν περισσότερες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο, είπε ότι «δεν εξετάζουμε ζήτημα περικοπών στο κρατικό μισθολόγιο, επανεξετάζουμε όμως την κάθε δαπάνη από μηδενική βάση».

Πράγματι, πρόσθεσε, «το Υπουργείο θα είναι έτοιμο στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα δηλαδή, να παρουσιάσει το πλαίσιο του προϋπολογισμού και για την επόμενη χρονιά αλλά και για την επόμενη τριετία, όπως είναι πλέον η νομική μας υποχρέωση».

Εξήγησε ότι στο πλαίσιο «θα καθορίζεται το όριο των δαπανών και για το σύνολο της Κυβέρνησης αλλά και για ανά Υπουργείο χωριστά και εναπόκειται βεβαίως στο κάθε Υπουργείο να αξιολογήσει τις δαπάνες του, τα προγράμματά του για να διασφαλίσουμε πως, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, το κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται, θα ξοδεύεται σωστά και δικαιολογημένα εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη». Υπάρχει, τόνισε, «τεράστιο περιθώριο εξοικονομήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το τραπεζικό μας σύστημα έχει επιδείξει μια απροσδόκητη για κάποιους συμπεριφορά και λειτουργία με δεδομένες τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν επιβληθεί».

Σημείωσε παράλληλα ότι «θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την πολύ θετική συμπεριφορά ολοκληρώνοντας ακριβώς το συντομότερο τις διαδικασίες που αφορούν στην Τράπεζα Κύπρου». Αυτό είναι το ζητούμενο, είπε, «να εξέλθει η Τράπεζα το συντομότερο από το καθεστώς της εξυγίανσης και της διαχείρισης για να μπορέσουμε ακριβώς να επιβεβαιώσουμε στην πράξη πως έχει επέλθει η σταθερότητα και η ομαλότητα στο τραπεζικό μας σύστημα κάτι που είναι με τη σειρά του αναγκαίο για την ευρύτερη σταθεροποίηση της οικονομίας μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Κύπρου και το συσχετισμό που υπάρχει με τους περιορισμούς που συνεχίζουν να υφίστανται στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο ακριβώς να προχωρήσουμε σε παράλληλες και εξίσου αναγκαίες κινήσεις όπως είναι η περαιτέρω χαλάρωση και η τελική άρση των περιοριστικών αυτών μέτρων αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την Τράπεζα Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «έχει γίνει πρόοδος, έχουν απομείνει κάποια ζητήματα». Αυτά τα ζητήματα, είπε ο Υπουργός, «πρέπει κατεπειγόντως να υπερπηδηθούν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπορέσουμε ακριβώς να γυρίσουμε σελίδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα