Στον Πρόεδρο και τους Υπουργούς η πολιτικο-ιδεολογική διακήρυξη του ΔΗΚΟ

17:54 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κείμενο της πολιτικο-ιδεολογικής διακήρυξης, που εγκρίθηκε από το πρόσφατο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, απέστειλε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μαζί με συνοδευτική επιστολή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης είπε ότι, όπως τονίζεται στη διακήρυξη, για το ΔΗΚΟ

η δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών, η δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου και ο παρεμβατικός χαρακτήρας του κράτους παραμένουν σταθερές αρχές για την αποτροπή των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και των στρεβλώσεων που αναπαράγουν την οικονομική κρίση και καθιστούν αδύνατη την υπέρβασή της.

Η κοινωνική, εξάλλου, πολιτική του ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, καθοδηγείται από τις αρχές που διασφαλίζουν, διευρύνουν και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική δημοκρατία.

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης του, επισημαίνει με τη διακήρυξή του βασικές πολιτικές προτεραιότητες και στόχους. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι επιδιώκει μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα θέτει τέρμα στην κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου και θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού κράτους και τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα του κυπριακού λαού.

Επιδιώκει επίσης την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στις διαδικασίες προώθησης λύσης. Έχει ως προτεραιότητα την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης με βάση τις αρχές της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, παραμένει σταθερό στη θέση για παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Εργάζεται, συνέχισε ο κ. Βότσης, για την κάθαρση και την παραδειγματική τιμωρία όσων με πράξεις ή παραλείψεις ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία που έχει πλήξει τον τόπο και το λαό μας. «Επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και ταυτίζεται με το παλλαϊκό αίτημα για κάθαρση».

Τονίζει την ανάγκη για προώθηση νομοθεσίας που να αποτρέπει αποξένωση από την πρώτη κατοικία (λογικού κόστους) λόγω χρεών στις τράπεζες και προτείνει θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που να στοχεύει στη ριζική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και σε δικαιότερες κατά το δυνατόν αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ο κ. Βότσης είπε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί την πάταξη της φοροδιαφυγής ως επιτακτική ανάγκη και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν αποτελεσματικά και αποφασιστικά. «Δεν αποδέχεται το ξεπούλημα Ημικρατικών Οργανισμών και την αποξένωση από το κράτος της περιουσίας τους. Τάσσεται υπέρ της εξυγίανσης, του εξορθολογισμού και της αναδιάρθρωσης των Ημικρατικών Οργανισμών και της συνεργασίας τους με τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς και υπηρεσίες που δεν επηρεάζουν ζωτικά θέματα εθνικής ασφάλειας».

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, παραμένει προασπιστής των συμφερόντων της μεσαίας εισοδηματικής τάξης και των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού, υποστηρίζοντας τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Κηρύσσει πόλεμο, συνέχισε, στα μεγάλα ιδιοτελή συμφέροντα της ολιγαρχίας και του κατεστημένου και στέκει ανάχωμα στους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις τους να ελέγξουν και πάλι την οικονομία του τόπου σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της ευρύτερης κοινωνίας. Τέλος, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ τονίζει ότι θέλει την ΕΕ να διαμορφώνει ένα σύστημα αρχών και αξιών που να την καθιστά ένωση λαών και πολιτισμών και όχι όργανο πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας.

Εντός των ημερών η ηγεσία του ΔΗΚΟ, σημείωσε, θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ για να της επιδώσει τη διακήρυξη ως συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους συνεργασίας στα πλαίσια της σημερινής διακυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα