Στρατηγικής σημασίας ο διάλογος με το Ισραήλ, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

17:29 5/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τις συνομιλίες που είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ «την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΚύπρουΙσραήλ

Σημειώνοντας ότι σήμερα εγκαινιάστηκε ένας

στρατηγικής σημασίας διάλογος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε τις θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις ΚύπρουΙσραήλ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τις συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «Σήμερα εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες.»

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι τον καλωσορίζει «σε πνεύμα συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών και στη συνέχεια, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου μία ώρα.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε όχι μόνο προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή,» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σημείωσε ότι στις συνομιλίες, ως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία όσον αφορά τα θέματα ενέργειας.

«Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων. Επιπλέον συμφωνήσαμε την ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος,» είπε.

Βεβαίως, συνέχισε, «και αναπόφευκτα η συζήτηση μας περιστράφηκε και στις ανησυχητικές τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας και τον κίνδυνο που ενέχει η ενδεχόμενη επέκταση και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.»

Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε ένα εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για την παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, επεξηγώντας του παράλληλα πως παραμένω δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες,» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, συμπλήρωσε, «επέδειξε πλήρη κατανόηση και επανέλαβε τις παραδοσιακές θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας δεν πρόκειται – και το τονίζω αυτό – να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις ΚύπρουΙσραήλ

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «απόλυτη ικανοποίηση» για τα αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών μου με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

«Πέραν από τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών αυτό που δημιουργεί τη νέα προοπτική είναι και οι άριστες διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται που δημιουργούν τη βεβαιότητα αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή της εποικοδομητικής, της δημιουργικής και αποτελεσματικής συνεργασίας των δύο χωρών.»

Τέλος ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά «για την άψογη συνεργασία, αλλά και κατανόηση των θέσεων της δικής μας πλευράς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα