Συγκρατημένα αισιόδοξη η Morgan Stanley για την Ελλάδα

15:59 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ελάττωση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι διαπιστώνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «κλειδί» για την οικονομική σταθεροποίηση.

Σημειώνεται επίσης ότι η «προσωρινή» επίσημη οικονομική υποστήριξη προς τη χώρα έχει γίνει πια «ημιμόνιμη». Η εκτίμηση των αναλυτών του διεθνούς οίκου είναι ότι εφόσον η Ελλάδα

εφαρμόσει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για τη διατήρηση της στη νομισματική ένωση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τονίζεται ότι η ανάκαμψη ναι μεν δεν έχει αρχίσει ακόμα, αλλά τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα γίνονται «λιγότερο άσχημα». Αυτό αποδίδεται στο ότι έχουν αμβλυνθεί τα σοκ που υφίστατο η ελληνική οικονομία, όπως οι φόβοι περί εξόδου από το ευρώ.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ακόμα το κλείσιμο του κενού ανταγωνιστικότητας λόγω του χαμηλότερου εργατικού κόστους, κάτι που απομακρύνει ακόμα περισσότερο την επιλογή εξόδου από το ευρώ και υποτίμησης. Προβλέπεται επίσης η επίτευξη εντός του έτους και η διατήρηση στη συνέχεια πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος από την κυβέρνηση.

Στο κομμάτι των κινδύνων για την Ελλάδα αναφέρεται η αποδυνάμωση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη στρατηγική που ακολουθείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα