Σύλληψη Κύπριας στη Δαμασκό για κατοχή αρχαίων νομισμάτων

10:21 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει σύντομα κάποια ένδειξη της κατηγορίας που θα απαγγελθεί εναντίον της Κύπριας που συνελήφθη στη Δαμασκό, έχοντας στην κατοχή της νομίσματα που θεωρούνται αρχαία.

Όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος Προξενικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών Σταύρος Αυγουστίδης, ”η κοπέλα συνελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από την Πρεσβεία μας”.

Ανέφερε

ότι η Πρεσβεία ειδοποιήθηκε για το συμβάν στις 6 Φεβρουαρίου από τον κουνιάδο της κοπέλας, η οποία είναι παντρεμένη με Σύριο υπήκοο, με τον οποίο διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

Ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι το ζευγάρι είχε επισκεφθεί τη Συρία για σκοπούς αναψυχής και ιατρικούς λόγους, προσθέτοντας ότι η κοπέλα συνελήφθη στο αεροδρόμιο, έχοντας στην κατοχή της μεγάλο αριθμό νομισμάτων.

”Δεν έχουμε την επίσημη κατηγορία από τις συριακές αρχές ακόμα, οι οποίες εξετάζουν τα δεδομένα. Η Πρεσβεία μας έχει έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, ζητώντας να επισκεφθεί την κυρία στο κρατητήριο όπου κρατείται. Εχει γίνει μια προσπάθεια. Πήγαν σε ένα κρατητήριο στο οποίο τους είπαν ότι κρατείται, αλλά είχε μεταφερθεί από εκεί”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ”η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση και εμείς την παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή”.

Σε ερώτηση εάν η κοπέλα θα κατηγορηθεί εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι τα νομίσματα είναι όντως αρχαία, ο κ. Αυγουστίδης απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο χρόνο θα πάρει αυτό.

”Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε κάποια ένδειξη, τουλάχιστον της κατηγορίας και πού έχει βασιστεί αυτή”, είπε.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα νομίσματα είναι αρχαία, ”φυσικά τα πράγματα δυσκολεύουν”, είπε.

”Θα πρέπει να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου. Η Πρεσβεία έχει κάνει ήδη κάποιες πρωταρχικές ενέργειες ώστε να δει πώς μπορεί να της προτείνει κάποιο δικηγόρο”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Πρεσβεία ”δεν εμπλέκεται στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή δεν μπορεί να υπερασπιστεί η ίδια την Κύπρια πολίτη, αλλά μπορεί να συμβουλεύσει μέσω δικηγόρου, να της βρει κάποιο δικηγόρο, να της παραθέσει ένα κατάλογο με δικηγόρους για να διαλέξει όποιον δικηγόρο αυτή επιθυμεί”.

Ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια της κοπέλας στην Κύπρο, και ότι η οικογένεια έχει απευθείας επαφή και με την Πρεσβεία της Κύπρου στη Δαμασκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα