Συλλούρης: Ο πολιτισμός της Κύπρου είναι ο ελληνικός πολιτισμός

10:53 24/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για να αξιοποιήσουμε το πολιτισμικό δυναμικό της Κύπρου προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε το αυτονόητο, αλλά δυστυχώς όχι κατανοητό από όλους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος πρόσθεσε πως για το κόμμα του είναι ξεκάθαρο πως ο πολιτισμός της Κύπρου είναι ο ελληνικός πολιτισμός.

Σε χαιρετισμό του, στην ημερίδα της Νεολαίας

του Ευρωπαϊκού Κόμματος με θέμα ”Ο Ελληνικός Πολιτισμός στην Παιδεία: Ήθος και Ηθική”, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ”σαν κοινωνοί ενός από τους μεγαλύτερους ιστορικούς πολιτισμούς στον πλανήτη θα πρέπει να έχουμε τη φαντασία και τη θέληση πρώτα να ενδυναμώσουμε τον πολιτισμό αυτό και ακολούθως να του δώσουμε συνέχεια στον σύγχρονο κόσμο”.

Όπως πρόσθεσε ”το πρώτο συστατικό συνέχειας ενός πολιτισμού είναι μεταφορά του στις επόμενες γενιές”, σημειώνοντας πως ”αυτό πετυχαίνεται με τη συστηματική εκπαίδευση και τη δημιουργία περηφάνιας για την ταυτότητα που μας προσδίδει ο πολιτισμός μας”.

”Όταν ζητούμε Ελληνική παιδεία στην ουσία ζητούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, του οποίου η βάση να είναι ο Ελληνικός πολιτισμός. Ζητούμε από το εκπαιδευτικό μας σύστημα να δώσει στα παιδιά μας βαθειά γνώση και συναίσθηση των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης μας. Θέλουμε τα παιδιά μας, να γίνουν κοινωνοί του Ελληνικού πνεύματος για να μπορέσουν να γίνουν και συνεχιστές του. Θέλουμε νέους με ολοκληρωμένη προσωπικότητα μακριά από κομπλεξικές, σοβινιστικές μικρότητες, με βαθιές ρίζες στο παρελθόν και όραμα για ένα λαμπρό μέλλον που να φτάνει στα όρια του σύμπαντος”, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ συνέχισε λέγοντας πως ο στόχος αυτός για τα δεδομένα του πολιτισμού δεν είναι ουτοπικός, αφού ήδη από το 2001 η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνόδευσε το ρομποτικό σκάφος της NASA ”Mars Odyssey” στην τοποθέτηση του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Αρη.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της πολιτισμικής μας δύναμη, είπε πως ”πρέπει να κατανοήσουμε ότι εφόσον ένας πολιτισμός είναι ζωντανός στις ψυχές των ανθρώπων που τον αποτελούν δεν έχει ανάγκη βοήθειας για να αξιοποιηθεί”, για να προσθέσει πως ”αυτόματα η δική του δυναμική λειτουργεί ευεργετικά πρώτα στην κοινωνία που μετέχει σε αυτόν και μετά σε όλη την ανθρωπότητα”.

Είπε ακόμα πως το ζητούμενο στο εσωτερικό μέτωπο είναι να εδραιωθεί ο ελληνικός πολιτισμός σαν ο κυρίαρχος πολιτισμός στο νησί, σημειώνοντας πως ο πολιτισμός εδραιώνεται με επιμονή στην ορθή χρήση της Ελληνικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής μας ζωής, με την ενίσχυση των ιδιωτικών Ελληνόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με την υποχρέωση των μεταναστών να μάθουν την Ελληνική γλώσσα, με την ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων ανάλογα με την παραγωγή του καλλιτεχνικού τους έργου και με την ενίσχυση του έργου των κρατικών φορέων πολιτισμού.

Καταλήγοντας ανέφερε πως ”το πεδίο του πολιτισμού είναι το μόνο πεδίο μάχης στην παγκόσμια σκακιέρα, όπου μπορούμε να έχουμε υπεροπλία κυρίως λόγω της κληρονομιάς μας”. ”Δεν μπορού

Keywords
Τυχαία Θέματα