Συμφωνία σε 3 κεφάλαια τον Μάρτιο βλέπει ο Οζερσάι

00:06 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δείξει πολιτική βούληση στο περιουσιακό, στο θέμα της υπηκοότητας και στις εκλογές εξουσίας, μπορεί να εξευρεθεί λύση μέχρι το Μάρτιο, δήλωσε ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι το πρόγραμμα των συνομιλιών μέχρι το Μάρτιο θα ξεκαθαρίσει σε συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες την ερχόμενη

εβδομάδα. Η ανταλλαγή δεδομένων όσον αφορά το περιουσιακό άρχισε πριν τη συνάντηση στο Greentree, αμέσως μετά την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ στις 6 Ιανουαρίου, και συνεχίζεται, σημείωσε.

Ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη σε αντίθεση με τις προηγούμενες συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν ανακοινώθηκε επόμενη συνάντηση Μπαν-Χριστόφια-Ερογλου, αλλά η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Η πρόταση της τ/κ πλευράς (για πολυμερή διάσκεψη) οικειοποιήθηκε από τα ΗΕ και χρησιμοποιήθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι συνωμοσία του ΟΗΕ με την τ/κ πλευρά εναντίον της ε/κ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι με αυτή τη μέθοδο επιτεύχθηκε πρόοδος και επί του πλαισίου και επί της διαδικασίας.

Υποστήριξε δε ότι έχει καθορισθεί ένα πρόγραμμα και μετά την επιστολή του ΓΓ τον Ιανουάριο έχουν ξεκαθαρίσει χρονοδιαγράμματα και έγινε λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. ”Στην τελευταία συνάντηση έγιναν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν επήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα” και γι’ αυτό – υποστήριξε – φταίει η στάση του Προέδρου Χριστόφια.

Στο περιουσιακό, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, αυτό που έπρεπε να γίνει στο Greentree ήταν η δημιουργία των ”κανόνων και κριτηρίων” και οι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση της τ/κ πλευράς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα λόγω της «κωλυσιεργίας» – κατά την έκφρασή του – στην απάντηση της ε/κ πλευράς. Οι προτάσεις της τ/κ πλευράς στο θέμα των υπηκοοτήτων και τα δεδομένα αντικρίσθηκαν με ικανοποίηση από τα ΗΕ, ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει αντιληπτό πως στις ελεύθερες περιοχές παρουσιάζονται παραπλανητικά οι προτάσεις της τ/κ πλευράς στο θέμα των υπηκοοτήτων.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι πρότασή τους είναι πως την ημέρα του δημοψήφισμα οι ”υπήκοοι” του ψευδοκράτους πρέπει να γίνουν υπήκοοι της ενωμένης Κύπρου. Το θέμα της υπηκοότητας του ομοσπονδιακού κράτους θα ορισθεί με νομοθεσία, πρόσθεσε. Η πρόταση αυτή αντικρίσθηκε με ”συμπάθεια” από τα ΗΕ, κατά το σύμβουλο του κ. Ερογλου, αλλά η ε/κ πλευρά χωρίς να την απορρίπτει θέτοντας θέμα αριθμών, παρέτεινε τη διαδικασία.

”Στο περιουσιακό κάναμε προτάσεις στο θέμα των αρχών και για το περίγραμμα συμφωνίας ως προς το ποιες περιουσίες θα αλλάξουν χέρια και σε πιο πλαίσιο. Αυτό το περίμενε ο ΓΓ του ΟΗΕ”. Και αυτή η πρόταση, είπε, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προχωρά η διαδικασία από δω και πέρα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα καταθέσει την έκθεσή του το Μάρτη και σε περίπτωση που αυτή είναι θετική, ο ΓΓ θα καλέσει σε διεθνή διάσκεψη. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, ανέφερε, η δια

Keywords
Τυχαία Θέματα