Συμφωνία των 27 για το χρονοδιάγραμμα της τραπεζικής ενοποίησης

09:13 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν σήμερα τα ξημερώματα να δώσουν εντολή στο Eurogroup να υιοθετήσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013 όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΜΜ) των τραπεζών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι είχαν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των υπουργών οικονομικών, λόγω της σχετικής ασάφειας που

υπήρχε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ, ο ΕΕΜ θα πρέπει να τεθεί σταδιακά σε ισχύ εντός του 2013 και θα αναλάβει την εποπτεία 6.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης σε συνεργασία και με τις εθνικές εποπτικές Αρχές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις τεθεί σε ισχύ ο ΕΕΜ, δηλαδή εντός του 2013, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα μπορεί να προχωρεί σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών.

Το θέμα που ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δηλαδή εάν η επανακεφαλαιοποίηση θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι, δηλαδή εάν ο ΕΜΣ θα αναλάβει τα προβλήματα και του παρελθόντος, θα καθοριστεί από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Εάν επιλεγεί η αναδρομική ισχύ, τότε η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των παραπάνω χωρών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόσο ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο άφησαν το θέμα ανοικτό, υπογραμμίζοντας ότι τα κριτήρια για την επανακεφαλαιοποίηση θα καθοριστούν από το Εurogroup πριν τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Ο κ. Μπαρόζο, με έμμεσο τρόπο, τάχθηκε υπέρ της αναδρομική ισχύος του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της απόφασης που λήφθηκε τον περασμένο Ιούνιο ήταν να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του δημόσιο χρέους και κρίσης των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα